nieuws

Levensverzekeraar Conservatrix verkocht aan Amerikanen, Erwin van der Wal trekt de kar

Branche 4439

Levensverzekeraar Conservatrix is verkocht aan de Nederlandse onderneming Trier Holding, onderdeel van de Amerikaanse investeerder Eli Global. Erwin van der Wal is de nieuwe CEO van de verzekeraar. Hij hoopt medio volgend jaar de nieuwe productie van Conservatrix onder een nieuwe naam en op een nieuwe locatie te kunnen opstarten.

Levensverzekeraar Conservatrix verkocht aan Amerikanen, Erwin van der Wal trekt de kar

De rechtbank Amsterdam gaf vanmorgen toestemming voor de aandelenoverdracht waarop toezichthouder De Nederlandsche Bank had aangedrongen. De solvabiliteit van de verzekeraar was al geruime tijd zorgwekkend, reden waarom Conservatrix al sinds 2015 geen nieuwe verzekeringen meer verkoopt en zich concentreert op het beheer van de bestaande portefeuille.

Luxemburgs levenbedrijf NN

Eli Global, vertegenwoordigd door de Nederlandse onderneming Trier Holding, neemt Conservatrix Levensverzekeringen voor een symbolisch bedrag van € 1 over maar steekt daarnaast wel € 88 mln in het bedrijf waarmee de solvabiliteit nu op 135% uitkomt. Het is niet de eerste stap die de Amerikanen in de ‘Nederlandse’ levenmarkt zetten. Begin vorige maand verkocht NN haar Luxemburgse levenbedrijf aan Global Bankers, ook onderdeel van Eli Global.
Uitvaartverzekeraar Nuvema, onroerendgoedbedrijf Nijzoon en de Vlaamse uitvaartverzekeraar Hooghenraed, maken geen deel uit van de transactie en blijven eigendom van de broers Henny, sinds jaar en dag eigenaars van de Conservatrix Groep.

Afscheid Collé en Van Kooten

Volgens Erwin van der Wal zijn de eigenaren here to stay, wat ook blijkt uit de toezegging aan DNB dat er de eerste tien jaar geen dividend uit het bedrijf wordt getrokken. “Als het de nieuwe eigenaren alleen maar te doen was om het weer snel door te verkopen of een run-off, dan was ik er niet in gestapt”, aldus Van der Wal, die tot voor kort nog bij Allianz werkte. Hij zal in zijn nieuwe rol als CEO worden bijgestaan door CFO Dick Stoop, die in het verleden onder meer werkzaam was bij Zwitserleven. De aanstelling van Van der Wal en Stoop betekent ook het afscheid van algemeen directeur René Collé en directielid Christian van Kooten bij Conservatrix.

Geen ‘me too’-producten

Van der Wal ziet duidelijk marktpotentie voor de levensverzekeraar die ongeveer 100.000 klanten in de boeken heeft met hypotheken, pensioenen en levensverzekeringen. Waar die markt precies ligt, wil hij de komende periode in samenspraak met onder meer het intermediair gaan vaststellen. “We zullen in ieder geval een innovatieve invalshoek zoeken. Het moet niet het zoveelste ‘me too’-product worden, bijvoorbeeld een goedkope ORV. Daar ligt niet onze kracht.”

Nieuwe locatie, naam

Om het bedrijf nieuwe elan te geven verhuist het op korte termijn van de huidige locatie in Baarn naar een nieuwe kantoor in Utrecht. Ook zal de levensverzekeraar de komende periode nieuw personeel gaan aanwerven, want door onder andere de non-selling positie van Conservatrix was het medewerkersbestand de afgelopen jaren gekrompen tot 30 mannen en vrouwen. “Aan het eind van het jaar hoop ik dat de verzekeraar goed op de rails staat zodat we medio volgend jaar onder een nieuwe naam met nieuwe producten weer de markt kunnen betreden.”

Reageer op dit artikel