nieuws

Lage schadelast zorgt voor sterk eerste kwartaal ASR

Branche 921

ASR zag in de eerste drie maanden van 2017 het operationeel resultaat met 38,4% toenemen tot € 191 miljoen. De verzekeraar schrijft dat vooral toe aan een gunstige schadelastontwikkeling en door hogere beleggingsopbrengsten in het segment Leven. In het eerste kwartaal van 2016 was het resultaat nog € 138 miljoen.

Lage schadelast zorgt voor sterk eerste kwartaal ASR

De bruto geschreven premies in het segment Schade namen toe met ruim 11% tot € 934 miljoen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2016. Deze toename kwam vooral op het conto van P&C (property & casual, 6%) en Zorg (27%). In deze segmenten steeg zowel het volume als de gemiddelde premie.

Gunstig winterweer

De combined ratio van de schadepoot van ASR kwam uit op 92,1%. Gunstige weersomstandigheden van afgelopen winter zorgden voor een lagere schadelast en ook andere grote schades bleven uit. Het operationeel resultaat voor schade nam toe met 69% tot € 54 miljoen.

De verzekeraar ziet de belangstelling voor het schadevoordeelpakket fors toenemen. In het eerste kwartaal werden 14.000 polissen verkocht, een stijging van 40% in vergelijking met een jaar eerder. Hiermee doorbreekt ASR en grens van de 100.000 verkochte schadevoordeelpakketten.

Beleggingsopbrengsten Leven

Ook het operationeel resultaat in het segment Leven steeg in het eerste kwartaal: met 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar € 149 miljoen. Een lager sterfteresultaat en een lagere kostendekking werden ruimschoots gecompenseerd door hogere beleggingsopbrengsten en vrijval van in voorgaande jaren gerealiseerde meerwaarden.

De solvabiliteit bleef stabiel. Eind 2016 bedroeg die ratio 189%, op 31 maart 2017 was dat 188%. Bestuursvoorzitter Jos Baeten noemt dat “solide en boven de managementdoelstelling”. “Met onze financiële stabiliteit bieden we onze klanten vertrouwen.”

Reageer op dit artikel