nieuws

Jos Baeten (ASR): ‘We laten ons niet verleiden mee te gaan met premieverlagingen van anderen’

Branche 3942

ASR publiceerde vandaag opnieuw goede kwartaalcijfers voor de schadetak, nadat de verzekeraar ook vorig jaar al beter presteerde dan het marktgemiddelde. “Dat danken we aan een combinatie van vakmanschap en discipline. In een concurrerende markt is het verleidelijk mee te gaan met prijsverlagingen, maar wij houden vast aan ons eigen beleid”, aldus Jos Baeten.

Jos Baeten (ASR): ‘We laten ons niet verleiden mee te gaan met premieverlagingen van anderen’

De bestuursvoorzitter toonde zich woensdagochtend in een reactie op de kwartaalcijfers verheugd over het resultaat van ASR. “We hebben het momentum van 2016 vast weten te houden, we presteren beter dan onze eigen targets”, zei Baeten kort voor het begin van de eerste algemene aandeelhoudersvergadering sinds de beursgang.

Is dat een spannend moment voor u, een eerste aandeelhoudersvergadering?
“Ik voel een gezonde spanning. Het is vooral een bijzonder moment. We hadden natuurlijk al algemene vergaderingen, maar dan met één aandeelhouder. Nu zitten er meerdere. Het wordt een leuke en feestelijke dag.”

U heeft de aandeelhouders goed nieuws te melden. Hoe komt het dat ASR het ook op schade goed doet, terwijl de markt het moeilijk heeft?
“Je ziet dat vakmanschap om een goede prijs te berekenen en een faire schadeafhandeling hebben geleid tot goede resultaten. Samen met het milde weer heeft dat gezorgd voor een lage schadelast in het eerste kwartaal. De schademarkt is erg concurrerend, de marges zijn smal. Dan moet je kritisch kijken naar risico’s en geen te hoge, maar ook geen te lage, premies rekenen.”

“In een concurrerende markt is het heel verleidelijk mee te gaan met premieverlagingen van anderen. Wij hebben met discipline vastgehouden aan onze eigen prijzen. Dat heeft ons in het verleden ook al eens omzet gekost, maar nu zorgt dat ervoor dat wij al tien kwartalen achter elkaar de laagste schadelast hebben.”

In maart kondigde u aan in 2017 met innovaties de business te willen versterken. Hoe gaat het daarmee?
“We hebben een senior manager vrijgemaakt die zich helemaal bezighoudt met digitale innovaties. Concrete breakthroughs hebben we nog niet, innovatie gaat altijd met kleine stappen, maar we kijken volop naar businesstransformaties. Er loopt een pilot met pay as you drive. We kijken of we daarmee een lagere premie kunnen rekenen. Ook denken we na over een app waarmee we klanten op een vroeg moment kunnen waarschuwen om zo schade te voorkomen. Bijvoorbeeld door hun auto onder een carport zetten of met een deken af te dekken als het gaat hagelen. Maar ook om te adviseren om in de herfst de dakgoten schoon te maken.”

Kijken jullie momenteel ook naar andere partijen om je business te versterken? Een paar weken geleden dook het bericht op dat ASR belangstelling heeft voor Generali. Klopt dat?
“Ik heb dat ook gelezen. We kijken altijd naar kansen in de markt, we hebben vorig jaar ook een aantal overnames gedaan. Maar ik laat me nooit uit over namen van bedrijven waar we naar kijken. Ook nu niet.”

Ik kan me voorstellen dat de aandeelhoudersvergadering hier straks ook vragen over heeft.
“Dan kennen jullie mijn antwoord al. Ik ga in de vergadering niets anders zeggen. De aandeelhouders verwachten ook niet dat je over dit soort dingen mededelingen doet voordat je ergens zeker over bent.”

Reageer op dit artikel