nieuws

Contact met echt mens moet mensenrecht worden

Branche 855

Het lijkt een vanzelfsprekendheid maar gelet op de toenemende inzet van robots in diverse functies, neemt de rol van menselijk contact ook af. Het Rathenau instituut pleit er daarom voor dat het kunnen kiezen voor menselijk contact een mensenrecht wordt. Ook zouden Europese consumenten er voor moeten kunnen kiezen geen meetbare schakel in het internet-of-things te worden.

Contact met echt mens moet mensenrecht worden

Eerder deze week publiceerde het Rathenau Instituut het rapport ‘Mensenrechten in het Robottijdperk’. Het instituut pleit in het rapport, dat het schreef op verzoek van de Parlementaire Assemblee van de raad van Europa (PACE), voor een nieuw Europees verdrag dat de mensenrechten aanpast aan de digitale samenleving.

Recht op privacy

Robots, kunstmatige intelligentie en het internet-of-things leggen volgens het Rathenau Instituut steeds meer druk op onze mensenrechten, zoals het recht op privacy, op vrijheid van meningsuiting en op bescherming tegen discriminatie.

Online profilering

Het vraagt volgens het instituut om twee nieuwe mensenrechten. In de eerste plaats het recht niet gemeten, geanalyseerd of gecoacht te worden. Consumenten zouden online profilering, tracking en beïnvloeding moeten kunnen weigeren. Daarnaast pleit het instituut voor het recht op betekenisvol menselijk contact. Consumenten moeten kunnen kiezen voor menselijk contact boven robotcontact. Het Rathenau Instituut wijst daarbij specifiek naar de proeven die in de zorg worden uitgevoerd met zorgrobots en de vragen die dit oplevert over de kwaliteit van de zorg en menselijke relaties.

Sociale uitdagingen

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: “Nieuwe technologieën brengen de mensheid vooruit maar stellen onze samenleving tegelijkertijd voor nieuwe sociale uitdagingen. Onze huidige ethische en juridische systemen zijn daar nog onvoldoende op voorbereid.”

PACE heeft op basis van het rapport aanbevelingen geformuleerd en aangenomen die zijn aangeboden aan de Raad van Europa.

Reageer op dit artikel