nieuws

Allianz ziet kwartaalwinst dalen

Branche 908

Allianz heeft afgelopen kwartaal een lagere nettowinst behaald dan een jaar eerder in dezelfde periode. Wel behaalde de Duitse verzekeraar betere onderliggende resultaten. Goede resultaten bij zorg- en levensverzekeringen en op het gebied van vermogensbeheer compenseerden hogere claims als gevolg van bijvoorbeeld natuurrampen bij het schadebedrijf.

Allianz ziet kwartaalwinst dalen

De operationele winst uit het eerste kwartaal van dit jaar gerelateerd aan schadeverzekeringen zakte met bijna 13%, onder meer door zware stormen die huis hielden in Europa en Australië. Daartegenover stond een stijging van de winst uit zorg- en levensverzekeringen met meer dan een derde, mede dankzij de aantrekkende rente in de Verenigde Staten.

Nettowinst omlaag

De totale inkomsten voor Allianz liepen met 2,3% procent op tot € 36,2 miljard. Daarop behaalde de verzekeraar een operationeel resultaat van € 2,9 miljard. Dat is 9,4% meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging wel met ruim 15% omlaag naar € 1,8 miljard, maar dat komt doordat dat resultaat vorig jaar flink werd opgepoetst door eenmalige baten uit de verkoop van belangen.

Winstverwachting voor 2017

Allianz zag zijn kapitaalbuffer iets slinken, voornamelijk door de inkoop van eigen aandelen voor in totaal € 3 miljard. Voor heel 2017 gaat het bedrijf nog steeds uit van een operationele winst tussen de € 10,3 miljard en € 11,3 miljard.

Dochterbedrijf voert operationele winst op met bijna een kwart

Ook dochterbedrijf Pimco profiteerde van de verbeterde marktomstandigheden in de VS. De Amerikaanse vermogensbeheerder kende de sterkste groei van de toevertrouwde middelen in vier jaar tijd. Mede daardoor wist Allianz de operationele winst uit vermogensbeheer met bijna een kwart op te voeren ten opzichte van het turbulente eerste kwartaal van 2016.

Allianz Benelux presenteerde eerder dit jaar de jaarcijfers over 2016 waarin de premieomzet lager uitviel dan in 2015, de daling deed zich in dat jaar vooral voor in het levenbedrijf. Slecht weer en de terreuraanslagen in Brussel zorgden vorig jaar voor een slechter resultaat.

Reageer op dit artikel