nieuws

Slagingspercentage Wft-examens iets omhoog naar 58,2%

Branche 2089

De slagingspercentages van de initiële Wft-examens lagen in het eerste kwartaal van 2017 iets hoger dan over 2016. In de eerste drie maanden van dit jaar mondde 58,2% van de examens uit in een voldoende. In 2016 lag het slagingspercentage op 57,0%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD).

Slagingspercentage Wft-examens iets omhoog naar 58,2%

In januari, februari en maart nam het CDFD in totaal 14.390 initiële Wft-examens af. Initieel Basis en Initieel Zorgverzekeringen hadden de hoogste slagingspercentages, respectievelijk 71,9% en 70,1%. Het examen hypothecair krediet werd in 41,5% van de gevallen met succes afgerond en was daarmee de moeilijkste toets.

Het percentage geslaagde kandidaten ligt overigens hoger. Het CDFD publiceert alleen de slagingspercentage van de examens. In die cijfers zitten ook herkansingen.

171.992 verwachte PE-examens

Het eerste kwartaal van 2017 was een PE-loze periode voor het CDFD. Tot eind december konden adviseurs hun PE Plus-examens halen. De nieuwe PE-periode is begin deze maand begonnen en loopt tot april 2019. Als iedereen zijn beroepskwalificatie wil behouden, moeten er de komende twee jaar 171.992 examens worden gedaan. Daarbij gaat het CDFD ervan uit dat een kandidaat alleen examens bij de topmodules wil halen. Iemand die de kwalificaties Basis, Schade Particulier en Schade Zakelijk heeft, hoeft alleen PE-examen Schade Zakelijk te doen en onderhoudt daarmee automatisch ook Basis en Schade Particulier.

25 tot 30% gaat geen examen doen

Hoeveel examens er dit jaar worden afgelegd, vindt het CDFD moeilijk in te schatten. In een interview met Assurantie Magazine vertelde CDFD-directeur Erik Mulder afgelopen maand dat 25% tot 30% van de financieel adviseurs zegt geen PE te gaan doen. “Van de rest zal niet netjes de helft in het eerste jaar komen en de andere helft in het tweede. Op basis van het verleden denken we eerder dat het 40/60 wordt.”

Reageer op dit artikel