nieuws

Kleiner Keurmerk communiceert niet meer direct met consument

Branche 1006

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is 2017 ingegaan met 41 Keurkmerkhouders. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2016 van de Stichting toetsing verzekeraars. Mede onder invloed van het dalende premievolume in de branche zag de stichting ook haar eigen omzet conform verwachting dalen.

Kleiner Keurmerk communiceert niet meer direct met consument

Bij het begin van 2016 waren er nog 42 Keurmerkhouders, zo valt te lezen in het jaarverslag. Per 1 september is dat er een minder omdat Bovemij toen besloot om het keurmerk voor haar autoverzekering aan de wilgen te hangen. De verzekeraar stelde zich toen te willen gaan richten op directe klantfeedback.

Consument indirect bereiken

Stv doet juist het omgekeerde en heeft medio vorig jaar besloten om zich niet meer direct op de consument te richten, maar indirect. “Met diverse communicatie-activiteiten zorgen we ervoor dat de kennis uit thema-onderzoeken beklijft bij keurmerkhouders en dat de keurmerkhouders onderling kennis kunnen delen. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat keurmerkhouders klantgerichter gaan werken, wat consumenten vervolgens ervaren. Op die manier bereikt het Keurmerk de consument indirect en dragen we bij aan ons doel om het consumentenvertrouwen in de verzekeringsbranche te vergroten.”

Beperkte naamsbekendheid

Ondanks de inspanningen die Stv zich heeft getroost, is de naamsbekendheid van het Keurmerk onder consumenten beperkt. Onderzoek dat Stv begin vorig jaar liet uitvoeren leverde een geholpen naamsbekendheid van 6% op. De veranderde communicatiestrategie heeft er toe geleid dat Stv de special Facebook-pagina voor het keurmerk heeft gesloten.

Daling omzet

De stichting zag haar omzet vorig jaar dalen van € 1.119.052 naar € 1.038.916, conform de prognose. Een belangrijk deel van de omzet bestaat uit de bijdragen van de (aspirant-) keurmerkhouders. Deze zijn ingedeeld in vijf categorieën, afhankelijk van het premievolume. Ondanks een verhoging van de de jaarlijkse bijdrage en de beoordelingskosten met 2% zag Stv de totale jaarbijdrage van keurmerkhouders bedraagt in 2016 dalen naar € 906.795 (2015: € 925.120). De bijdragen voor de beoordelingskosten groeiden wel, naar € 32.121 (2015: € 25.966).

Reageer op dit artikel