nieuws

Friese wil commerciële flair Delta Lloyd mengen met deskundigheid en prudentie NN

Branche 1520

Zijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Hij verheugt zich op het verwelkomen van 4500 nieuwe collega’s. En verwacht dat Delta Lloyd en NN een ijzersterke combinatie vormen. Aldus Lard Friese in gesprek met het Financieele Dagblad in het eerste interview na het overnamegevecht.

Friese wil commerciële flair Delta Lloyd mengen met deskundigheid en prudentie NN

Delta Lloyd is sinds woensdagavond in handen van NN Group. Aan het FD vertelt Friese waarom überhaupt de tijd rijp was voor een overname. Hij zegt: “‘Sinds de beursgang hebben we gezegd: eerst ordentelijk naar de beurs, dan als stap twee de eigen bedrijven versterken, zorgen dat de vrije kasstroom omhoog gaat. Dat is gelukt. De derde stap was Solvency II. Dat gaat over meer dan getallen: je moet systemen aanpassen, productlijnen. En in die tijd bleek ook dat we dankzij de forse kasstromen financiële flexibiliteit hadden gekregen. We konden ons grote stappen veroorloven.”

NN besloot om voor die grote stap in Nederland te kijken. “Want er zat consolidatie aan te komen. Dan kun je niets doen en accepteren dat andere partijen in actie komen. Terwijl je zelf de financiële flexibiliteit hebt.”

Flair

Hij noemt de combinatie van de twee bedrijven ijzersterk. “De ondernemende cultuur, laat ik zeggen commerciële flair van hun, met de deskundigheid en prudentie van ons. In een markt die we al kennen.”

Ook ASR gluurde naar Delta Lloyd. Daarover zegt Friese tegen het FD: “‘Ik weet niet of ASR ernaar heeft gekeken, daar ga ik niet over. Ik constateer dat het bedrijf nu onderdeel is van onze groep. Dat ik 4500 collega’s kan verwelkomen. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan.”

Talent

Over de donderdag aangekondigde directiebenoemingen zegt hij: “We hebben afgesproken dat de helft van de operationele directeuren van DL bij ons een senior functie krijgt. Maar ook los daarvan: dit is een uniek moment dat je opnieuw kunt kijken met welke mensen je de volgende fase in gaat. Een synergie van talent.”

Reageer op dit artikel