nieuws

Dijsselbloem: ‘Geen problemen met geautomatiseerd advies’

Branche 955

De huidige regels en bevoegdheden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn volgens demissionair minister Dijsselbloem (Financiën) toereikend voor robotadvies. Ook zijn er volgens hem momenteel geen problemen met geautomatiseerd advies. Dijsselbloem stelt dit in antwoord op vragen van de vaste Kamercommissie voor financiën.

Dijsselbloem: ‘Geen problemen met geautomatiseerd advies’

Dijsselbloem gaf een dikke maand geleden al aan dat er wat hem betreft geen nieuwe vakbekwaamheidseisen nodig zijn voor adviesrobots. Wel kondigde hij aan dat het ministerie samen met de AFM een analyse zal gaan uitvoeren of er voor de toekomst nadere regels nodig zijn. Dit zal komende maand van start gaan.

Ontwikkelingen die gaande zijn

In antwoord op vragen van de Kamercommissie stelt Dijsselbloem nu dat: “In kaart zal worden gebracht welke ontwikkelingen er gaande zijn, of er eventuele problemen of risico’s zijn te voorzien in de toekomst en of de bestaande regels in dat licht afdoende zijn. Indien uit deze analyse blijkt dat nadere regels noodzakelijk zijn, zullen deze worden opgenomen in het Wijzigingsbesluit financiële markten 2019.”

Huidige regels toereikend

De demissionair minister geeft alvast een voorschot op de uitkomst van de analyse. “Ik wil benadrukken dat de huidige regels en bevoegdheden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toereikend zijn en dat er geen problemen zijn met geautomatiseerd advies. Financiële ondernemingen die gebruikmaken van geautomatiseerd advies moeten reeds voldoen aan dezelfde eisen als die gelden voor financiële ondernemingen die adviseren.”

Reageer op dit artikel