nieuws

Bart Koolstra treedt definitief af als lid RvT van de AFM

Branche 667

Bart Koolstra legt zijn functie als lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) definitief neer. Eind februari trad hij al tijdelijk terug, omdat de AFM een onderzoek startte naar controledossiers bij accountantsorganisatie PwC. Bij een van die dossiers is Koolstra als partner betrokken geweest.

Bart Koolstra treedt definitief af als lid RvT van de AFM

“Het feit dat er nu een onderzoek loopt naar PwC, waarvan ik het resultaat wat mij betreft vol vertrouwen tegemoet zie, maakt dat een volwaardig lidmaatschap op korte termijn niet meer mogelijk lijkt te zijn. Immers er zou een schijn van belangenconflict kunnen ontstaan. Ik heb derhalve het initiatief genomen om definitief terug te treden”, zegt Koolstra. Hij legde anderhalve maand geleden zijn werk al tijdelijk neer.

Corruptie in Midden-Oosten

Koolstra was in 2009 als partner bij PwC huisaccountant van handelsconcern SHV. Dat bedrijf zou zich hebben beziggehouden met corruptiepraktijken in het Midden-Oosten. Koolstra was destijds betrokken bij het controledossier. PwC zegt de bestuurders van SHV op de hoogte te hebben gesteld van de door haar geconstateerde betalingen van smeergeld, hoewel de praktijken nog doorliepen tot eind 2015.

De raad van toezicht van de AFM laat weten het besluit van Koolstra om definitief af te treden te respecteren.

Reageer op dit artikel