nieuws

Adfiz helpt adviseurs met modelbrief voor teruggeven zorgplicht aan verzekeraars

Branche 1024

Adfiz schiet aangesloten adviseurs te hulp voor het geval aanbieders niet bereid zijn de zorgplicht van hen terug te nemen. Op de website heeft de brancheorganisatie een modelbrief gepubliceerd die adviseurs aan verzekeraars kunnen sturen als ze de zorgplicht willen overdragen omdat de klant geen gebruik meer wil maken van hun adviesdiensten.

Adfiz helpt adviseurs met modelbrief voor teruggeven zorgplicht aan verzekeraars

Met de brief kunnen adviseurs aangeven dat hun klant niet langer gebruik wil maken van de financiële dienstverlening en ook niet meer wil betalen voor bestaande diensten. Daarbij geven ze te kennen dat ze niet langer de doorlopende zorgplicht willen en kunnen uitvoeren. En dat die zorgplicht dus weer bij de verzekeraar komt te liggen. Een andere optie kan zijn dat de klant wordt overgeboekt naar de portefeuille van een andere intermediair. “Aan dat laatste verlenen wij graag onze medewerking”, staat vervolgens in de modelbrief.

Wettelijke nazorg zit in de fee

De publicatie van de brief is een vervolg op zorgplichtdiscussie die ontstond na een Kifid-uitspraak uit 2016. Kifid oordeelde in de betreffende zaak dat een adviseur een bepaalde vorm van zorgplicht voor een hypotheek blijft houden, ook als een klant een nazorgabonnement weigert. Adfiz speelde hier al op in met een zorgplichtsessie tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Advocaat Frits van der Woude legde uit dat de Kifid-uitspraak niet betekent dat adviseurs wettelijke nazorg gratis moeten verlenen. “Je hebt al betaald gekregen: het idee is dat die wettelijke nazorg is ingeprijsd in je fee voor advies en bemiddeling.”

Teruggeven enige optie

Volgens Van der Woude is het onmogelijk de wettelijke zorgplicht weg te contracteren. Wanneer je ervan af wilt, is teruggeven aan de aanbieder de enige optie, aldus de advocaat. De adviseurs bij die bijeenkomst hadden daar een hard hoofd in. Adfiz riep daarop op klachten te melden. Deze modelbrief moet de positie versterken van de adviseur die de zorgplicht wil overhevelen aan de aanbieder.

Reageer op dit artikel