nieuws

Kwart van klachten komt te vroeg bij Kifid terecht

Branche 1911

Jaarlijks wordt ongeveer een kwart van de 6000 klachten van consumenten over verzekeraars, banken of tussenpersonen te vroeg aan Kifid voorgelegd. Het financieel klachteninstituut stuurt deze klachten in het vervolg door naar de financieel dienstverlener waarmee de consument een conflict heeft. Eerder werden deze klachten alleen afgewezen.

Kwart van klachten komt te vroeg bij Kifid terecht

Dat staat in het nieuwe reglement van Kifid dat op 1 april 2017 in werking treedt. “Nu krijgt de consument een briefje van Kifid dat wij de klacht niet kunnen behandelen. Dat is erg vervelend en onbevredigend voor hem. Bovendien niet klantvriendelijk. Mensen krijgen zo het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Door de nieuwe aanpak zorgt Kifid ervoor dat de consument snel bij het juiste loket terecht komt”, zegt Eveline Ruinaard, de voorzitter van de geschillencommissie.

Eerst interne procedure, daarna Kifid

De Wft stelt dat klanten eerst de interne klachtprocedure bij een bank, verzekeraar of tussenpersoon moet hebben doorlopen. In het Kifid-reglement staat dat als een consument niet eerst heeft geklaagd bij de financieel dienstverlener de klacht naar die partij wordt doorgestuurd. Overigens gebeurt dit alleen als de consument ermee instemt. Het kan zijn dat hij voor een interne procedure de klacht anders wil formuleren. Dan stuur de geschillencommissie de klacht niet door, maar neemt die evenmin in behandeling. Komt een klant er met de financieel dienstverlener niet uit, dan kan hij de klacht alsnog binnen 8 weken melden bij het Kifid.

Reageer op dit artikel