nieuws

‘ICT-intensieve’ financiële sector ziet banen verdwijnen

Branche 1333

In branches waarin ICT-kosten meer dan 3 procent uitmaken van de totale productiekosten, kromp de werkgelegenheid tussen 2001 en 2015 met 1,3 procent. In bedrijfstakken die minder leunen op ICT groeide deze met 5,6 procent. De financiële sector voert volgens het CBS de lijst met ‘ICT-intensieve’ branches aan.

‘ICT-intensieve’ financiële sector ziet banen verdwijnen

In de eerste vijftien jaar van dit millennium verschuift de werkgelegenheid richting bedrijfstakken die minder intensief gebruik maken van ICT, zoals de zorg. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In deze bedrijfstakken steeg de werkgelegenheid tussen 2001 en 2015 met 5,6 procent.

Branches waar de kosten van de inzet van ICT meer dan 3 procent uitmaken van de productiekosten gelden volgens het CBS als ICT-intensief. In deze ICT-intensieve branches daalde de werkgelegenheid met 1,3 procent, vooral door een krimp in de financiële sector en de groot- en detailhandel. De stijging in de ICT-luwe sector betrof 170 duizend arbeidsjaren en de daling in de ICT-intensieve sector betrof 40 duizend arbeidsjaren.

Hogere beloning en productiviteit

De lonen zijn in ICT-intensieve bedrijfstakken hoger dan in de ICT-luwe sectoren. In 2015 was de beloning van arbeid in ICT-intensieve branches 33 euro per uur, tegen 28 euro per uur in branches waar ICT een minder grote rol speelt.

Ook de productiviteit ligt hoger in sectoren met veel ICT-inzet. De verschillen met ICT-luwe sectoren zijn bovendien groter geworden. De productiviteit in ICT-intensieve bedrijfstakken groeide 21,3 procent, tegen 6,5 procent in bedrijfstakken die minder gebruikmaken van computertechnologie.

Reageer op dit artikel