nieuws

Hagelschade drukt resultaat bij Achmea met 300 miljoen euro

Branche 2387

Het verlies bij Achmea over 2016 is nog 2 miljoen euro groter dan in de waarschuwing die Achmea een kleine maand geleden had afgegeven. Het verzekeringsconcern, moeder van merken als Centraal Beheer en Avéro, boekte vorig jaar een verlies van € 382 miljoen. In 2015 was dat een winst van € 386 miljoen. Dit blijkt uit de vanmorgen gepresenteerde jaarcijfers.

Hagelschade drukt resultaat bij Achmea met 300 miljoen euro

Achmea wijt de rode cijfers voor een belangrijk deel aan de schade door de forse hagelbui in Zuid-Oost Brabant in juni vorig jaar. Dit veroorzaakte voor meer dan €300 miljoen euro aan schade bij meer dan 30.000 klanten. Daarnaast bakkeleit Achmea nog altijd voor de rechter met verzekerden die -vaak via dochter Interpolis- geen verzekering tegen hagelschade hadden, maar wel menen op grond van hun dekking tegen storm voor een schadevergoeding in aanmerking te komen.

€ 434 mln van resultaat op aan zorgpremie

Een factor die nog zwaarder meeweegt in het negatieve resultaat ligt bij de zorgverzekeringen. Om de stijging van de zorgpremie in het recente overstapseizoen zoveel mogelijk te beperken, zette Achmea liefst €434 miljoen uit het resultaat in.

Voorziening voor reorganisatie

Daarnaast moest Achmea de voorzieningen voor letselschades verhogen en een voorziening treffen voor de forse nieuwe reorganisatie die werd aangekondigd. Ook heeft de verzekeraar goodwill afgeboekt van de Turkse verzekeringsactiviteiten.

Profiteren van verbeteringen

Toch ziet Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur bij Achmea, licht aan het eind van de tunnel. “Hoewel het teleurstellend is om het jaar met een negatief resultaat af te sluiten, verwachten we de komende jaren te profiteren van de verbeteringen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.”

Vakbond somber gestemd

Vakbond FNV Finance is bij monde van Annelies Bontjer echter minder positief dan Van Duin. “We wisten dat de cijfers niet rooskleurig zouden zijn, maar dit bericht is somberder dan verwacht. Over de hele linie hebben de verzekeraars het zwaar en de lage marktrente is dodelijk voor de hele financiële sector. Ondanks inzet van de Achmea-werknemers draait Achmea beduidend minder goed dan een aantal jaren geleden. Het is te hopen dat het Achmea-bestuur met haar (toekomstig) beleid rekening blijft houden met de werknemersbelangen en niet alleen kijkt naar het belang van de aandeelhouders.”

Afname aantal arbeidsplaatsen

Bontjer maakt zich ernstig zorgen over de werkgelegenheid bij Achmea. Vorig jaar heeft Achmea het driejarig veranderprogramma Versnellen en Vernieuwen afgerond waarbij het aantal arbeidsplaatsen met  3.350 is afgenomen naar nu 14.500 fte. “Maar het einde is nog niet in zicht. Eind vorig jaar kondigde Achmea aan dat in de komende 3 jaar nog eens 2.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.”

 

Reageer op dit artikel