nieuws

Frijters terug naar township, koers Knab ‘ongewijzigd’

Branche 2008

Vorige week verraste Knab met het bericht dat medeoprichter René Frijters de online bankdochter van Aegon verlaat. Beide partijen hebben een verschil van inzicht over het benodigde leiderschap voor de toekomst. In een toelichting stelt Frijters dat de koers van Knab ongewijzigd blijft. Zes vragen.

Frijters terug naar township, koers Knab ‘ongewijzigd’

Was er behalve over het leiderschap ook onenigheid over de koers van  organisatie?
“Er was geen verschil van inzicht over het doel dat we altijd al met Knab voor ogen hebben gehad: zorgen dat klanten het beste product op basis van hun klantprofiel krijgen.”

Als duidelijk is waar je naar toe wilt, waar verschilden jullie dan van mening over wat het leiderschap betreft?
“Wat dat betreft, onthoud ik me van commentaar. Meer in algemene zin vind ik de vraag waarom ik op aard ben minder belangrijk dan de vraag waar je als organisatie naartoe gaat.”

Je gaf enkele jaren geleden aan dat Knab 200.000 klanten nodig heeft om break even te draaien. Is er onvrede over het feit dat de teller nog maar op ongeveer 125.000 staat?
“Nee, totaal niet. Naar nu blijkt hebben we ook niet per se 200.000 klanten nodig om break even te draaien. Vermoedelijk bereikt Knab het break-evenpoint de eerste helft van dit jaar al.”

Knab gaat later dit jaar ook verzekeringen aanbieden. Gaat Aegon haar grip op Knab versterken?
“Als Aegon dat had gewild was dat al eerder gebeurd. We bieden nu ook al hypotheken aan, niet alleen van Aegon, maar ook van andere partijen. Met de gang naar verzekeringen wordt het platform verder ingevuld.”

Hoe bezie je de rol van fintechs en andere partijen die het financiële landschap willen openbreken?
“Lastig. Het is niet makkelijk om iets nieuws te beginnen. Je moet niet alleen iets nieuws van de grond zien te krijgen, je moet er ook een markt voor zien te ontwikkelen. Het helpt als je daarbij een goede aandeelhouder hebt, en die heeft Knab in Aegon. Het is een beetje mijn stokpaardje, maar ik geloof heel erg dat je op innovatiegebied juist door samen te werken dingen voor elkaar kunt krijgen.”

Wat wordt je nieuwe baan?
“Geen flauw idee. Ik ga waarschijnlijk rond mei voor een tijdje terug naar de township Elenadsdoorn in Zuid-Afrika, waar ik na mijn afscheid bij beleggersbank Alex naartoe ging. Ik heb daar toen geholpen met het bouwen van een amfitheater. Vanuit de NGO die daar actief is, hoop daar nu mijn steentje te kunnen bijdragen aan het opbouwen van bedrijvigheid, onder meer door het verstrekken van kleine leningen aan startende ondernemers.”

Reageer op dit artikel