nieuws

FNV Finance hekelt ‘gevoelsarme’ salarisverhoging voor topman Hamers

Branche 2004

“De beslissers bij ING hebben de empathie van een vrieskist.” Met die woorden reageert bestuurder Gerard van Hees van vakbond FNV Finance op de aangekondigde salarisverhoging voor ING-topman Ralp Hamers. De beloning van Hamers gaat 3% omhoog waar de gewone bankmedewerker het met slechts 1,25% moet doen. 

FNV Finance hekelt ‘gevoelsarme’ salarisverhoging voor topman Hamers

FNV Finance is ontstemd over de aangekondigde loonsverhoging voor Hamers. Van Hees: “Net als vorig jaar stijgt het loon van Hamers opnieuw veel sterker dan die van het bankpersoneel. Om juist op het moment van forse ontslagen alleen de eigen topman flink hoger te belonen, is niet verstandig. Het lijkt wel of hij een status aparte heeft en geen solidariteit toont met zijn eigen personeel.”

Andere internationale bedrijven

Ook in 2016 steeg het salaris van de topman sneller dan die van het personeel: Hamers ontving 2% extra bovenop zijn basissalaris van ongeveer 1,6 miljoen  euro, het personeel 1,25%. Van Hees: “Het verschil loopt steeds verder op tussen top en bankpersoneel. Als reden geeft ING dat zij kijkt naar andere internationale bedrijven. Maar dat is onzin als je de beloning van heer Hamers vergelijkt met die van bestuurders van de Rabobank, ABN Amro of Volksbank.”

Nieuw sociaal plan

De vakbond roept de bank “dringend” op om de verhoging van de topman gelijk te trekken met die van het overige bankpersoneel. Op dit moment wordt er overlegd over een nieuw sociaal plan dat in gaat per 1 januari 2018. De ontwikkelingen rondom het salaris van Hamers hebben volgens Van Hees ook invloed op de cao-onderhandelingen voor 2018. “Als de topman extra kan ontvangen, is het logisch dat ook het bankpersoneel meestijgt in dezelfde orde van grootte. Waarom zou alleen het personeel de gevolgen van bezuinigingen van de bank moeten dragen en de topman niet?”

Aantrekken Balkenende en Wijers

Vandaag maakt ING bekend haar raad van commissarissen (rvc) te gaan versterken. Onder meer oud-premier Balkenende en oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers gaan zitting nemen in de raad. Wijers is de beoogde nieuwe voorzitter van de rvc.

Reageer op dit artikel