nieuws

EU wil dat het makkelijker wordt no-claim mee te nemen over de grens

Branche 1562

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Financiële diensten) wil dat Europeanen eenvoudiger financiële producten over de grens kunnen kopen. Belemmeringen die er nu nog zijn om een verzekering in een andere lidstaat af te sluiten, wil de EU wegnemen. Zo moet het makkelijker worden een in eigen land opgebouwde no-claim mee te nemen voor een verzekering in een ander EU-land.

EU wil dat het makkelijker wordt no-claim mee te nemen over de grens

De Letse EU-commissaris, tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie, kondigde donderdag op een Fintech-conferentie in Brussel een Consumer Finance Action Plan aan. Dat plan is gericht op het neerhalen van muren die nu de grensoverschrijdende verkoop van financiële producten belemmeren.

7% heeft verzekering of krediet in andere lidstaat

Dombrovskis noemde de markten voor verzekeringen, leningen en pensioenen hoofdzakelijk binnenlands georiënteerd. “Laat mee één voorbeeld geven. Slechts 7 procent van de Europese consumenten heeft een financieel product afgesloten in een ander EU-land dan waar hij woont.” Hij streeft ernaar dat percentage omhoog te krijgen.

Fintech helpt barrières te slechten

Snelle technologische ontwikkelingen in de fintechsector zullen het makkelijker maken om barrières te slechten, denkt Dombrovskis. “Fintechoplossingen maken de bedrijfsvoering in de financiële sector efficiënter en competitiever. Het is mijn taak te voorkomen dat door overregulering de fintechindustrie te weinig ruimte krijgt om te groeien.”

Informatie delen over cyberveiligheid

In zijn lezing benadrukte hij dat er meer informatie-uitwisseling moet plaatsvinden over cybersecurity zodat financiële instellingen zich daar beter tegen kunnen weren. “Op nationaal niveau zijn daarvoor al goede initiatieven, maar we moeten een wildgroei van testen en verplichtingen voorkomen voor bedrijven die actief zijn in meerdere landen.”

Reageer op dit artikel