nieuws

Dijsselbloem: ‘Leverage ratio banken moet omhoog naar 6%’

Branche 2307

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil dat de kapitaaleisen van Nederlandse banken omhoog gaan. In een opiniestuk in het Financieele Dagblad schrijft hij dat de leverage ratio, het aandeel eigen vermogen op de balans, naar 6% zou moeten. Nu is de eis nog 4%.

Dijsselbloem: ‘Leverage ratio banken moet omhoog naar 6%’

Dijsselbloem stelt in zijn opinieartikel dat het goed gaat met de Nederlandse banken. Hij schrijft dat onder andere toe aan de bail-in die ervoor zorgt dat de last van omvallende banken terechtkomt bij beleggers die geïnvesteerd hebben in de bank, en niet bij de belastingbetaler. Ook wijst hij op maatregelen als het bonusplafond, het provisieverbod en de bankierseed. “Het resultaat is ernaar. Nederlandse banken staan er weer een stuk beter voor. Buffers zijn gegroeid. En dat is niet ten koste gegaan van de winstgevendheid”, aldus de minister.

Kabinet wil in Europa naar 4%

We zijn er echter nog niet, waarschuwt de bewindsman, ondanks geluiden uit rechtse hoek dat versoepeling alweer mogelijk is. Met een leverage ratio van 4% loopt Nederland internationaal voorop. De Europese Commissie hanteert vooralsnog 3%, maar Dijsselbloem zal ook in Europa pleiten voor een verhoging van die norm, schreef hij donderdag in een Kamerbrief.

“De inzet van het kabinet is er op gericht om minimaal 4% voor alle Europese systeembanken af te spreken. Een hoge leverage ratio eis voor Europese systeembanken kan een stevige bijdrage leveren aan het verder verminderen van risico’s en het creëren van een gelijk speelveld. Wanneer deze inzet niet haalbaar blijkt te zijn, dient de mogelijkheid behouden te blijven om nationaal een hogere eis dan 3% te kunnen stellen, zodat het huidige Nederlandse leverage ratio beleid voor systeembanken kan worden voortgezet”, aldus de minister in zijn schrijven aan de Tweede Kamer.

‘Niet ten koste van kredietverlening’

In het FD gaat Dijsselbloem een stap verder: in Nederland zou een leverage ratio van 6% moeten gelden, want 4 % is te laag. “Het betekent namelijk dat elke euro nog steeds 25 keer uitgeleend mag worden. Daarmee blijven banken kwetsbaar bij tegenwind.”

Banken waren bij de eerdere verhoging bang dat de 4%-eis ten koste zou gaan van kredietverlening en van de winstgevendheid. Ten onrechte blijkt nu, schrijft de minister in de krant. “Inmiddels zien we dat het met die winstgevendheid prima gaat, en dat het niet ten koste van de kredietverlening gaat. Die forse winsten stellen de banken in staat het eigen vermogen te versterken voordat de aandeelhouders dividend krijgen uitgekeerd.”

PvdA wil naar 10%

Opmerkelijk aan het opiniestuk van Dijsselbloem is dat zijn partij, de PvdA, nog wel verder zou willen gaan dan een leverage ratio van 6%. “Wij willen de buffers geleidelijk verhogen naar 10 procent van het kapitaal. De gewogen risico-eisen worden eveneens verhoogd”, schrijven de socialisten in hun verkiezingsprogramma.

Reageer op dit artikel