nieuws

Dijsselbloem waarschuwt: ‘Financiële sector wacht op minister die weer ruimte biedt’

Branche 3465

“De financiële sector zit te wachten op een minister die hun weer ruimte geeft.” Deze waarschuwing gaf demissionair minister Dijsselbloem af in een interview met De Groene Amsterdammer in een interview dat nog voor Tweede Kamer Verkiezingen van afgelopen woensdag plaatsvond. Volgens Dijsselbloem doet een nieuwe minister die de teugels weer laat vieren de goede stappen die de afgelopen jaren zijn gezet teniet.

Dijsselbloem waarschuwt: ‘Financiële sector wacht op minister die weer ruimte biedt’

Dijsselbloem heeft het in het interview met de Groene Amsterdammer over de terugkeer van de moraal in de politiek en de recente verkiezingscampagne. Ook tijdens zijn eigen ministerschap had Dijsselbloem te maken met moraliteit. Onder meer toen ABN Amro het salaris van haar bestuurders fors wilde verhogen.

Boosheid richting bankiers

“Formeel had het bestuur recht op een beloning”, vertelt Dijsselbloem. “Ik had geen juridisch middel om het af te pakken. Maar hoe kun je die beloning als bestuurder verantwoorden aan de werkvloer, waar ontslagen vallen en mensen op de nullijn staan? Dan ben je totaal onthecht van je omgeving. (…)Meestal wordt er bij elite gedacht aan de politieke elite. Maar die is in Nederland vrij sober en dienstbaar. De boosheid richting de bankiers zal pas weggaan als de topmannen zich eens uitspreken over hun eigen gedrag.”

Aan banden leggen sector

Dijsselbloem vindt dat er in de afgelopen jaren stappen in de goede richting zijn gezet, zoals het verlagen van de beloningen bij staatsbedrijven en het aan banden leggen van de financiële sector. Maar, waarschuwt hij: ‘Die financiële sector zit te wachten op een minister die hun weer ruimte geeft.’

Amorele perverse prikkel

Hij haalt ook nog schandalen rondom woekerpolissen aan. “De financiële instellingen zeggen dat het nooit hun intentie is geweest om de kopers van die producten een poot uit te draaien, maar dat dat het gevolg was van de crisis. Net als in het strafrecht is de vraag van belang of er sprake is van opzet. Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Maar door het bonussysteem voor de medewerkers, die er persoonlijk aan verdienden als ze veel van dit soort producten verkochten, was er in ieder geval een perverse prikkel ingebouwd. Dat is amoreel.”

Reageer op dit artikel