nieuws

Digitalisering kan €1,5 biljoen waarde toevoegen aan verzekeringsmarkt

Branche 2402

Digitalisering van verzekeraars kan leiden tot een waardestijging voor de verzekeringsmarkt van €1,5 biljoen in de komende drie jaar. Dat zegt IT-bedrijf Cognizant op basis van een zelf uitgevoerde wereldwijde studie naar de toekomst van de verzekeringsbranche.

Digitalisering kan €1,5 biljoen waarde toevoegen aan verzekeringsmarkt

Van de verzekeraars denkt 61% dat digitalisering de sleutel is tot een gezonde toekomst voor hun bedrijf. Volgens het onderzoek van Cognizant denkt 72% van de 2.000 respondenten dat digitalisering verantwoordelijk wordt voor 20 tot 30% van de hele verkoop in 2020. Nu wordt uit digitale kanalen nog minder dan 20% van de omzet gehaald.

Technischer en specialistischer

Vrijwel alle respondenten (97%) zijn het er over eens dat de komende drie jaar de gevraagde vaardigheden van werknemers ingrijpend zullen veranderen. Door digitalisering wordt werk veel technischer, specialistischer en ook meer strategisch van aard. Analytische vaardigheden zullen in 2020 de belangrijkste eigenschap van (nieuwe) werknemers zijn, zegt 88% van de respondenten. Vorig jaar noemde 68% dat al als belangrijkste skill.

Big data wordt als belangrijkste analysemethode gezien, gevolgd door AI (kunstmatige intelligentie). Cybersceurity, de cloud en blockchaintechnologie zijn andere technologieën die verzekeraars komende jaren zeker onder de knie moeten hebben.

Remmende factoren

Factoren die digitalisering remmen ziet Cognizant ook. Uit het onderzoek komen vooral een gebrek aan budget naar voren, zorgen rondom dataveiligheid, onzekere marktomstandigheden, twijfels over het rendement en de moeite om talenten met de juiste skills aan zich te binden. Volgens Cognizant zijn “deze uitdaging te overwinnen, simpelweg om dat er geen alternatieven zijn”. “Geen gebruik maken van nieuwe technologieën betekent dat het einde van je onderneming in zicht komt”, schrijven de onderzoekers.

Reageer op dit artikel