nieuws

CDFD: ‘Gevoeligheid rond examinering blijft’

Branche 2841

De vragen wat examinering toevoegt en of dat een overheidstaak moet zijn, zullen niet verdwijnen nu de PE Plus-periode achter de rug is. “De gevoeligheid rond de examinering blijft”, zeggen voorzitter Paul Zevenbergen en directeur Erik Mulder van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) in een interview met am:magazine. Daarin vertellen ze bovendien dat ze onderzoeksbureau Ecorys in de arm hebben genomen om te onderzoeken of ze Wft-modules moeten splitsen of samenvoegen.

CDFD: ‘Gevoeligheid rond examinering blijft’

Zevenbergen en Mulder willen weten of het vakbekwaamheidsbouwwerk met Wft-modules nog wel goed is ingericht. De inzet van het onderzoek is niet het vakbekwaamheidsbouwwerk af te breken, maar wel om het ‘huis’ wat te verbouwen, zeggen ze in een interview in nummer 30 van am:magazine. Mogelijk worden bestaande modules en diploma’s gesplitst of juist samengevoegd. Ecorys moet hierover voor de zomer advies uitbrengen.

Wft-module Uitvaart

“Iemand die uitvaartverzekeringen verkoopt, moet nu een Wft-diploma Vermogen halen. Die mensen zeggen: ik moet een heel zware module doen, terwijl ik maar op 10 procent acteer. Die hebben het liefst een Wft-module-uitvaart”, noemt Erik Mulder een voorbeeld.

Of zo’n module er ook komt, daarop wil de CDFD-directeur niet vooruitlopen. Ook waarschuwt hij dat er niet oneindig geknipt kan worden in de omvang van modules. “We moeten oppassen dat we straks 36 beroepskwalificaties hebben. Dan moet je ook 36 examens in de lucht houden. Je hebt dan geen bouwwerk meer, dan zakt het in elkaar tot een zandbak. Het kan ook de andere kant op gaan. Stel dat een hypotheekadviseur vaak inkomensadvies geeft, misschien is er dan aanleiding om in het gebouw van twee beroepskwalificaties één zware te maken.”

‘Niet slecht geslapen’

In het interview blikken Zevenbergen en Mulder ook terug op de overgangsperiode met PE Plus-examens. Tussen februari 2014 en december 2016 haalden 103.021 kandidaten samen 300.262 beroepskwalificaties. In die periode was de kritiek op het CDFD vaak niet mals, maar Mulder heeft daar niet wakker van gelegen, zo zegt hij. “Een hectische periode, maar ook leuk en spannend. Nee hoor, ik heb er niet slecht van geslapen. We hebben veel opgebouwd en daar kunnen we nu de vruchten van plukken.”

Mulder en Zevenbergen denken niet dat nu de overgangsperiode achter de rug is de kritiek op het CDFD ook zal verstommen. “De gevoeligheid rond de examinering blijft. De vraagstukken wat examinering toevoegt en of dat zo sterk een overheidstaak moet zijn, vind ik reële vragen en die zullen blijven. Ik vind dat het bij mijn taken hoort dat we hierover in gesprek gaan met de mensen in de sector”, zegt Zevenbergen.

Hoog GeenStijl-gehalte

De voorzitter hoopt op een constructief gesprek, met wat meer nuance dan er nu in reacties richting het CDFD zitten. “Het valt mij op dat de toon in het debat op internet soms een hoog GeenStijl-gehalte heeft”, constateert hij. “Ik lees ook nu nog boze berichten, op am:web of op ander sites, en ook in brieven aan de minister van Financiën en de Tweede Kamer. Ik denk dan: laten we eerst even bellen voor we in de media allerlei dingen over elkaar gaan roepen. Het is belangrijk dat het CDFD zo communicatief mogelijk naar de sector is. We zijn niet een soort Haags bureau ver weg van de werkelijkheid, al snap ik dat het zo gevoeld wordt.”

Het hele interview met Erik Mulder en Paul Zevenbergen staat in nummer 30 van am:magazine dat dinsdag op de mat valt. Neem hier een abonnement of bestel een los exemplaar.

Reageer op dit artikel