nieuws

Belgische verzekeraar: ‘Jargon jaagt klant naar tussenpersoon’

Branche 1655

De Belgische verzekeraar Ethias probeert op een ludieke manier het verzekeringsjargon te ontcijferen voor consumenten. De verzekeraar heeft via Youtube een webserie met de titel ‘Peter, gene zever’ gelanceerd waarbij de taal van verzekeraars wordt belicht.

Belgische verzekeraar: ‘Jargon jaagt klant naar tussenpersoon’

De hoofdrolspeler is ‘verzekeringsexpert’ Peter Peters. Hij legt in de eerste afleveringen onder meer uit waarom het belangrijk is om een autoverzekering te hebben, waarom deze verplicht is en wat de belangrijkste waarborgen zijn voor de autoverzekering. In een andere aflevering belicht Peters op humoristische wijze de vooroordelen over verzekeraars. Uiteraard is daar ‘gene zever’ bij, zo vermeldt het Youtube-kanaal van Ethias.

Meer kennis van zaken

Dankzij deze webserie zullen concepten als bonus malus, ‘burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering’ en ‘omniumverzekeringen’ volgens Ethias geen geheimen meer hebben. Marketingdirecteur David Tornel: “We denken dat dit initiatief de consument kan helpen om zijn verzekeringen beter te begrijpen en hij deze dus ook zelfstandiger én met meer kennis van zaken zal kunnen beheren.”

Beroep op tussenpersonen

Volgens Ethias zorgen kleine lettertjes, ingewikkeld en vaag taalgebruik ervoor dat de wereld van verzekeringen voor velen eerder obscuur en ontoegankelijk is. “De consument heeft de neiging een beroep te doen op tussenpersonen om een verzekering af te sluiten, terwijl hij dit net zo goed zelf kan uitvoeren en zo het betalen van een commissie kan vermijden.”

Eigen financiële problemen

In hoeverre de eigen problemen nog worden belicht in de serie wordt niet vermeld. Ethias, bijna een eeuw geleden opgericht door gemeente- en provinciebesturen en met een marktaandeel van 12,9% de derde verzekeraar van België, verkeert al enkele jaren in financiële problemen. Met name een spaarrekening waarop Ethias een levenslang rendement van gemiddeld 3,4% biedt, is hier debet aan, gelet op de huidige lage marktrente en de strengere kapitaaleisen. De portefeuille met deze rekeningen is 1,4 miljard euro groot. Ethias probeert de klanten uit te kopen.

Reageer op dit artikel