nieuws

Beleggers gaan bedrijven screenen op mensenrechten

Branche 1171

Institutionele beleggers en mensenrechtenorganisaties slaan de handen ineen als het gaat om het beoordelen van bedrijven op het gebied van mensenrechten. Vandaag lanceren ze in Londen de Corporate Human Rights Benchmark. Wereldwijd hebben 85 vermogensbeheerders, goed voor $5300 miljard, zich aangesloten bij het initiatief.

Beleggers gaan bedrijven screenen op mensenrechten

Onder andere de Nederlandse pensioenbelegger APG en de Britse verzekeraar Aviva werken mee aan de Corporate Human Rights Bank, schrijft het Financieele Dagblad maandagochtend. De benchmark is een hulpmiddel voor institutionele beleggers die duurzaam willen beleggen. Claudia Kruse, directeur duurzaamheid bij APG Asset Management, zegt in de krant dat de benchmark bovendien een goed aanknopingspunt biedt om met bedrijven in gesprek te gaan over mensenrechten. Bovendien kunnen beleggers met dit nieuwe instrument één front vormen. “Uiteraard deden we zelf wel onderzoek. Maar nu kunnen we bedrijven beter onderling vergelijken”, aldus Kruse.

In de eerste editie van de benchmark zijn bedrijven gescreend uit de kleding-, voeding- en grondstoffensector. Volgens het FD scoort Unilever goed, in de top 3 van de voedingsbedrijven met een score van 50-59%. Heineken en Shell doen het minder met een score van 30-39%. Overigens zit ruim 60% van de bijna 100 gescreende bedrijven onder een score van 30%.

Reageer op dit artikel