nieuws

ACM vraagt Europa toestemming om overname Delta Lloyd te onderzoeken

Branche 2017

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de overname van Delta Lloyd door NN graag zelf beoordelen, in plaats van dat over te laten aan de Europese Commissie. Daarvoor heeft de ACM een verzoek ingediend bij de Commissie, die hier binnen tien dagen een besluit over moet nemen.

ACM vraagt Europa toestemming om overname Delta Lloyd te onderzoeken

“De markt van de verzekeraars zit voor een heel groot deel in Nederland. Bovendien heeft de ACM veel kennis en ervaring in huis op het gebied van financiële dienstverlening. Daarom willen we dit onderzoek graag zelf doen”, zegt ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff in een toelichting op het verzoek aan de Europese Commissie. Binnen tien dagen weet ACM of Europa dat verzoek honoreert.

Twee weken geleden vroeg verzekeraar NN Group de Europese Commissie toestemming voor de overname van Delta Lloyd. Volgens Mijnlieff gebeurt het vaker dat de ACM aan Europa vraagt een grote fusie in Nederland te mogen onderzoeken, en daar ook het mandaat voor krijgt. Het verzoek is in ieder geval niet ingegeven door zorgen van de ACM rondom het overnameproces, aldus de woordvoerder.

ACM-onderzoek duurt 4 werkweken in eerste fase

De Europese concurrentiewaakhond zou uiterlijk 29 maart een besluit nemen over de overname. Delta Lloyd houdt op die dag een buitengewone aandeelhoudersvergadering om het bod van €2,5 miljard van NN toe te lichten. Dan wordt ook gestemd over de juridische fusie tussen de twee ondernemingen.

Of die datum wordt gehaald als ACM het onderzoek gaat uitvoeren, is de vraag. Volgens Mijnlieff hanteert de ACM een termijn van vier weken voor het onderzoek. In die vier weken kan de klok worden stilgezet als de Autoriteit vragen heeft voor de betrokken partijen. Heeft de ACM na die eerste termijn nog meer dringende vragen die onderzocht moeten worden, dan hanteert het een tweede termijn van dertien werkweken.

Reageer op dit artikel