nieuws

‘Vrouwen worden door financiële sector slecht bediend’

Branche 2960

Financieel planner Sabine van Hulst richt zich met haar praktijk Bloom Family Office alleen op vrouwen. Ze startte het bedrijf in 2011 omdat ze vond dat vrouwen door de financiële wereld slecht worden bediend. “Mannen kunnen zich moeilijker in vrouwelijke klanten verplaatsen.” Van Hulst spreekt op 9 maart tijdens am:vrouwen.

‘Vrouwen worden door financiële sector slecht bediend’

Van Hulst werkte jarenlang in de bankensector. “Ik merkte in die mannenwereld dat mannen het moeilijk vinden om op een juiste manier met vrouwelijke klanten in gesprek te gaan. Ze praten over ratio en rendementen maar vergeten de zachtere zaken. Dat is jammer, want een vrouw neemt vier van de vijf stappen in een aankoopproces voor haar rekening. Vaak sluit de man de deal aan tafel, maar doet de vrouw de rest. Vrouwen worden helaas slecht bediend. Ze hebben een andere manier van vragen stellen die niet altijd wordt begrepen. En dat terwijl vrouwen juist vaak doorvragen, de man doet liever alsof hij het allemaal allang snapt.”

Slimme vriendin

Van Hulst besloot vrouwen als doelgroep te nemen, en ze te benaderen vanuit vrouwelijke competenties. Ze begeleidt ook veel vrouwen tijdens en na een echtscheiding. “Die vinden het prettig om hun situatie aan een andere vrouw voor te leggen. Laatst zei een klant tegen me: het is alsof ik met een vriendin praat, maar dan met een hele slimme.”

De financieel planner vindt het belangrijk dat vrouwen in de financiële sector hun zachtheid laten zien. “We hebben zoveel kwaliteiten, we hoeven ons niet als haantjes te gedragen. Daar zijn er al zo veel van. En die zachtheid moet je vooral laten zien in klantcontact. Ik zeg namelijk niet dat je je binnen het bedrijf heel soft moet opstellen, dat lijkt me niet handig, maar wel dat je klanten durft te benaderen vanuit je eigen zachtheid; klanten willen die hardheid niet.”

Echtscheidingspolis

Ook vindt ze dat vrouwen in de verzekeringssector zich zouden moeten bekommeren om de slechte financiële weerbaarheid van vrouwen. “Er is vaak onvoldoende geregeld, zeker als het gaat om samenwoners. Bij het aangaan van een hypotheek wordt vooral naar het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden gekeken, terwijl echtscheiding de belangrijkste spelbreker is. Vrouwen zijn dan vaak het slechtste af. Bij ondernemers loopt zelfs een op de twee huwelijken stuk. Ik zou bijvoorbeeld met elkaar willen praten over een echtscheidingspolis.”

Sabine van Hulst spreekt op donderdag 9 maart tijdens am:vrouwen. Er zijn nog plaatsen.

Reageer op dit artikel