nieuws

Vragen over solvabiliteit Aegon Nederland

Branche 3209

De solvabiliteit van het Nederlandse bedrijf van Aegon roept opnieuw vragen op. Aan de overkoepelende holding wordt geen dividend uitgekeerd hangende een herberekening die de solvabiliteit negatief kan beïnvloeden. Ratingbureau Standard & Poor’s heeft de waardering niet gewijzigd, maar de zogeheten outlook aangepast in ‘negatief’.

Vragen over solvabiliteit Aegon Nederland

De Solvency II-ratio van Aegon is concernbreed verbeterd tot 159%. Maar het Nederlandse bedrijf stond eind 2016 op 141%. Een dividenduitkering aan het moederbedrijf is opgeschort. Dat heeft volgens Aegon te maken met de berekening van de factor van 75% die wordt gehanteerd om te berekenen in hoeverre verliezen met uitgestelde belastingen kunnen worden opgevangen (het verliescompensatievermogen). Toezichthouder DNB wil dat Aegon daar opnieuw naar kijkt. Volgens topman Alex Wynaendts komt zijn bedrijf voor juli met nieuwe cijfers. Door de onduidelijkheid is de Standard & Poor’s-outlook van Aegon Nederland verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Aanleiding daarvoor zijn uitdagende marktomstandigheden.

Bodem van 130%

De solvabiliteit van de Nederlandse dochter kwam bij de derdekwartaalcijfers van Aegon ook al ter sprake. De solvabiliteit zou toen met 5 à 10 procentpunten zijn gedaald ten opzichte van de 154% die over het eerste halfjaar werd bekendgemaakt. De richtlijn is dat dochters een solvabiliteit moeten hebben tussen de 130% en 150%. Dochterbedrijven die onder de 130% zitten, mogen geen winst afdragen aan de holding. Begin vorig jaar was Aegon Nederland die bodem met 135% dicht genaderd.

Geen andere doelstelling

Wynaendts moest vrijdagochtend bij de webconferentie tal van lastige analistenvragen beantwoorden over de huidige situatie. Volgens hem is er geen reden voor zorgen. “De laatste keer dat we dividenduitkeringen deden, was Solvency I nog van kracht. We hebben geen reden om nu een andere doelstelling te hanteren voor de kapitaalpositie die wij nastreven.”

 

Reageer op dit artikel