nieuws

Lid RvT AFM treedt tijdelijk terug vanwege corruptieschandaal SHV

Branche 2434

Bart Koolstra heeft zich voorlopig teruggetrokken als lid van de raad van toezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Koolstra zet deze stap omdat hij in zijn vorige werkkring bij accountantsorganisatie PwC betrokken was bij het toezicht op het technisch handelshuis Eriks. Deze dochteronderneming van handelsconcern SHV zou zich tot enkele jaren geleden bezig hebben gehouden met corruptiepraktijken in het Midden-Oosten.

Lid RvT AFM treedt tijdelijk terug vanwege corruptieschandaal SHV

Eind vorige week berichtte NRC Handelsblad uitvoerig over de praktijken van Eriks en haar rechtsvoorganger Econosto in Dubai. Het bedrijf zou jarenlang ongeveer 1 miljoen euro per jaar aan smeergeld hebben betaald aan inkopers van klanten. Daarnaast zouden de klanten producten zijn verkocht met het label ‘made in the Netherlands’ terwijl het in feite ging om pijpverbindingen en -afsluiters van Chinese makelij.

Voorkomen schijn belangenconflict

Koolstra was in 2009 als senior partner van PwC, op dat moment de huisaccountant van SHV, betrokken bij het controledossier. PwC stelt de bestuurders van SHV op de hoogte te hebben gesteld van de door haar geconstateerde betalingen van smeergeld, hoewel de praktijken nog doorliepen tot eind 2015.
Koolstra, die tot medio 2013 werkte bij PwC treedt op eigen initiatief terug uit de raad van toezicht bij de AFM om de schijn van een belangenconflict te voorkomen. De raad stelt het besluit van Koolstra te respecteren.

Personele strubbelingen

De raad kampt al ruim anderhalf jaar met personele strubbelingen. Begin vorig jaar haakte Annemarie van Gaal na amper een half jaar als lid af. Zij werd begin september 2016 opgevolgd door Willemijn van Dolen. De vorige raad van toezicht moest in 2014 en 2015 het veld ruimen. Minister Dijsselbloem constateerde naderhand ‘een slordige cultuur’ bij de raad.

Reageer op dit artikel