nieuws

Fred de Jong roept reaguurders op: ‘Tel tot tien voordat je een reactie plaatst’

Branche 2317

Onderzoeker en publicist Fred de Jong doet een oproep aan financieel adviseurs om ‘normaal’ te doen. Sommige financieel adviseurs lijken zich steeds asocialer te gaan gedragen, vooral op internetfora, vindt De Jong. En dat is slecht voor het imago van de financieel adviesmarkt.

Fred de Jong roept reaguurders op: ‘Tel tot tien voordat je een reactie plaatst’

De Jong doet de oproep in zijn nieuwsbrief en een column op newfinancialforum.nl: “Hoe komt het toch dat de noodzaak en behoefte aan financieel advies groot is, maar dat financieel adviseurs, op politici na, het minst vertrouwde beroep hebben? Duizenden adviseurs doen dagelijks goed en integer hun werk, in het belang van de klant. Hoe komt het dat sommige financieel adviseurs zich zo armzalig gedragen dat zij de negatieve stemming over het mooie beroep van financieel adviseur bepalen? Dat laten we toch niet gebeuren?”

Gal spuwen

“U herkent het vast wel”, schrijft de onderzoeker. “Sommige financieel adviseurs die zich steeds asocialer lijken te gedragen. Met name op internetfora wordt driftig geklaagd en vliegen de beledigingen je om de oren. Regelmatig spreek ik financieel adviseurs die zich ergeren aan de manier waarop over hun vak wordt gesproken. Het beeld van zakkenvullers, louche tweedehands autoverkopers of onbetrouwbare polisverkopers. Deze beeldvorming komt deels door de manier waarop de branche communiceert op de verschillende internetfora. Sommigen doen dat zelfs anoniem, wat het blijkbaar nog makkelijker maakt om maar ongegeneerd hun gal te kunnen spuwen. Die beeldvorming is zeker niet representatief voor de beroepsgroep.”

Kamerleden scannen vakmedia

Zijn oproep aan reaguurders luidt als volgt: “Tel eerst tot tien voordat je een reactie plaatst, laat een ander je reactie eerst lezen voordat je het online zet en bedenk voor jezelf hoe jouw boodschap zal overkomen bij de neutrale lezer. Dat is niet alleen fatsoenlijk, maar is vooral in het belang van de reaguurders zelf. Een Kamerlid heeft ooit tegen mij gezegd dat ze de avond voor een Kamerdebat over financieel adviseurs, de sites van de vakmedia scant om zich een beeld te vormen van de actualiteit. Ook alle reacties op de artikelen worden dan gelezen. Ook andere beleidsbepalers lezen deze reacties om de temperatuur van de markt te peilen. Te ongenuanceerde of beledigende teksten zorgen ervoor dat de beleidsmakers eerder meer dan minder regels voorstellen. Als je je mening op internet ventileert, zorg dan in ieder geval dat het een inhoudelijke reactie is en geen onfatsoenlijke.”

Reageer op dit artikel