nieuws

AFM legt consumenten uit hoe je een klachtenbrief schrijft

Branche 1355

“Het kan zijn dat je een meningsverschil hebt met je financiële adviseur en er niet uitkomt. Blijf er niet mee rondlopen. Overweeg om een klacht in te dienen.” Dat adviseert de toezichthouder in haar meest recente consumentennieuwsbrief.

AFM legt consumenten uit hoe je een klachtenbrief schrijft

De nieuwsbrief linkt vervolgens door naar een kort filmpje op Youtube. En op de site van de AFM vinden consumenten de klachtenprocedure in drie stappen: eerst per brief melden bij de financiële onderneming in kwestie, dan naar het Kifid en tot slot naar de AFM.

Emoties

Voor het sturen van de brief geeft de AFM zes tips. Zoals: “Denk er van te voren over na wanneer voor jou de klacht is opgelost. Wat wil je bereiken met je klacht? Doe een voorstel.” En: “Blijf zakelijk en concreet. Laat de emoties in je brief niet de overhand krijgen. Houd de zinnen kort.”

Ook adviseert de toezichthouder: “Vraag om een schriftelijke reactie binnen een redelijke termijn van maximaal zes weken. Het is belangrijk om een schriftelijke reactie te krijgen. Deze reactie is nodig voor een eventueel verder vervolg van de klachtenprocedure.”

Eerlijk

Als klanten binnen zes weken geen bevredigend antwoord hebben gekregen adviseert de AFM de gang naar het Kifid. Tot slot wil de AFM ook zelf graag de klacht ontvangen. “Een klacht kan aanleiding zijn voor een nader onderzoek en maatregelen. Met jouw melding, lever je een belangrijke bijdrage om de financiële markten eerlijk te laten werken.”

Reageer op dit artikel