nieuws

‘Aegon is beste beleggingstip’

Branche 3464

Nu NN, ASR en Aegon hun jaarcijfers hebben bekendgemaakt, is het wachten nog op Achmea, Delta Lloyd en Vivat. Vooralsnog lijkt ASR de meest gezonde cijfers te laten zien. Beleggingsanalist Patrick Beijersbergen tipt echter Aegon als beste koop voor de belegger.

‘Aegon is beste beleggingstip’

Op beleggerswebsite Finanzen.nl zegt Beijersbergen dat Aegon een goede keus is: “De jaarcijfers van Aegon en NN Group, die afgelopen week werden gepubliceerd, lieten zien dat de Nederlandse verzekeringsmarkt voor beide verzekeraars een moeilijke is. De onderliggende winst van NN Group zakte met 14% naar € 1,2 mld. De winst voor eenmalige posten steeg bij Aegon met 3% naar bijna € 2 mld. De beurskoersen reageerden dienovereenkomstig: NN kreeg een koerstik, het aandeel Aegon boekte juist winst.”

Aegon goedkoper

Dat heeft volgens Beijersbergen ook te maken met geografische verschillen. Aegon deed het goed in de Verenigde Staten, terwijl NN Group zich op de Benelux richt, inclusief de moeilijke Nederlandse levenmarkt. “Na een paar heftige maanden lijkt het stof weer even neer te dalen rond de verzekeraars. De winst per aandeel voor NN Group zal in het komende jaar naar verwachting uitkomen op € 3,14. Daarmee staat NN ongeveer 9,4 keer de winst. Aegon is, ondanks dat dit aandeel het de laatste weken beter deed, nog altijd duidelijk goedkoper op 7,9 keer de verwachte winst.”

Jaarcijfers

Aegon Nederland is vorig jaar gekompen in Leven (met name Pensioen) en in Schade (door de verkoop van de zakelijke portefeuille aan Allianz), maar de resultaten blijven op peil. Wel is de solvabiliteit van het levenbedrijf met 141% een bron van zorg. Bij NN Group staat alles in het teken van de overname van Delta Lloyd. In 2016 waren er onder meer plussen bij de nieuwe productie (12%), maar hagel- en stormschades gooiden roet in het eten: mede daardoor is de nettowinst gedaald naar € 1.189 (1.565) mln. De Solvency II-ratio is met 241% gezond. Bij Achmea – dat pas in maart met jaarcijfers komt – staan de gezichten het minst vrolijk: het concern denkt 2016 af te sluiten met een verlies van circa € 380 mln. Oorzaken: hogere voorzieningen voor letselschades, een hoger dan verwacht gebruik van nieuwe medicijnen, een reorganisatievoorziening en afboekingen op de Turkse verzekeringsactiviteiten. Dat komt de hagelcalamiteit van juni een impact na herverzekering van € 152 mln nog bij. Delta Lloyd maakt donderdag de jaarcijfers bekend.

 

Reageer op dit artikel