nieuws

Uitvaartverzekeraar verwacht geen boete: ‘Er is door Florentis zorgvuldig gehandeld’

Branche 3969

Uitvaartverzekering Twenthe dat in de zomer van 2014 eigenaar werd van Florentis, verwacht geen boete van de Autoriteit Financiële Markten wegens overtreden van het provisieverbod. Directielid Martin Nijboer zegt tegen amweb dat er destijds zorgvuldig is gehandeld.

Uitvaartverzekeraar verwacht geen boete: ‘Er is door Florentis zorgvuldig gehandeld’

Florentis is de partij die betrokken is bij de zaak die de AFM precies een week geleden naar buiten bracht. In die zaak zijn aan ABF Adviesgroep en eigenaar Edwin Loohuis uit Oldenzaal boetes opgelegd wegens het overtreden van het provisieverbod door een ongeoorloofde constructie op te zetten. De zaak speelde van mei 2013 tot en met april 2014.

Geen sprake van sanctie
Volgens Martin Nijboer, directielid van Uitvaartverzekering Twenthe, werd Florentis in de zomer van 2014 overgenomen. Hij zegt dat de mensen die er destijds werkten er nu niet meer werken. “Wij weten wel dat er destijds zorgvuldig is gehandeld en dat ze ook de nodige juridische steun hebben ingewonnen.”

Voor een sanctie is Nijboer ‘niet zo bang’. Hij zegt zelfs: “Er is geen sprake van.” Even later zegt hij: “Wij verwachten het niet. Maar wat de AFM uiteindelijk zal beslissen, dat weet je natuurlijk maar nooit.”

Boetebesluit
Dat de adviseur in dit verhaal wel een boete krijgt, en de verzekeraar niet, is volgens Nijboer goed mogelijk. “Je kunt een aantal dingen uit het boetebesluit halen. Daar blijkt wel het een en ander uit. Maar verder kan ik niet op de details ingaan.”

De toezichthouder gaat in het vorige week gepubliceerde boetebesluit vooral in op de rol van ABF Adviesgroep. Maar ook de verzekeraar wordt wel genoemd. De toezichthouder schrijft bijvoorbeeld: “De constructie die tussen ABF en [A] is opgezet heeft door de omzetbonus, maar ook in algemene zin, ervoor gezorgd, dat sprake was van ongewenste sturing.”

Ook Edwin Loohuis lijkt er vanuit te gaan dat Florentis met de schrik vrij komt. Hij zegt in dagblad Tubantia: “De verzekeraar met wie ik zaken heb gedaan is er afgekomen met een waarschuwing.”

 

Reageer op dit artikel