nieuws

AFM deelde 7 boetes uit voor zware vergrijpen in 2016

Branche 3277

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde in 2016 zeven boetes voor zware vergrijpen. Dat zijn er behoorlijk minder dan de 18 boetes in 2015, maar het totaal aantal boetes kan nog oplopen, laat AFM-woordvoerder Nicole Reijnen weten.

AFM deelde 7 boetes uit voor zware vergrijpen in 2016

In totaal beboette de AFM in 2016 voor € 7,39 miljoen, zo bevestigt Reijnen een bericht hierover in De Financiële Telegraaf.
Alleen boetes voor zogenaamde categorie 3-vergrijpen kan de AFM direct publiceren. “Lichtere vergrijpen maken we pas bekend als ze definitief zijn, als de hele juridische procedure is doorlopen. Het kan zijn dat we in 2017 of zelfs in 2018 nog boetes opleggen voor vergrijpen gepleegd in 2016”, aldus Reijnen.

Misleiding en schending zorgplicht
Vier grote accountants – EY, Deloitte, KPMG en PWC – kregen in 2016 boetes die optelden tot meer dan € 6 miljoen. Zij voldeden niet aan de zorgplicht en hun controleverklaringen waren niet in orde. BinckBank ontving afgelopen jaar twee boetes: een voor misleiding in een reclamecampagne en een voor het niet op tijd melden van transacties.

Gehele balans in jaarverslag
De AFM streeft ernaar zo min mogelijk boetes op te leggen. “Als we ze kunnen voorkomen, doen we dat, want boetes zijn een lang en kostbaar traject”, zegt Reijnen. Of het totaal aantal opgelegde maatregelen in 2016 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “Het geheel aan maatregelen publiceren we in ons jaarverslag in februari of maart. Die balans moeten we nog opmaken.”

Reageer op dit artikel