nieuws

Consumentenbond: ‘Nieuwe faillissementswet verzekeraars benadeelt klanten’

Branche 1199

De ‘Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars’ die in de maak is bij het ministerie van Financiën benadeelt verzekerden. Dit stelt de Consumentenbond, die vindt dat het wetsvoorstel dat verzekeraars helpt bij een dreigend faillissement, in de prullenbak thuishoort. 

Consumentenbond: ‘Nieuwe faillissementswet verzekeraars benadeelt klanten’

Als de wet wordt aangenomen, betalen verzekerden zelf mee aan de redding van hun verzekeraar. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “In het wetsvoorstel krijgen verzekeringspolishouders in een noodsituatie dezelfde positie als aandeelhouders. Normale klanten worden opeens investeerders van een verzekeraar.”
Voor de Consumentenbond is die situatie niet alleen onwenselijk maar zorgt het ook voor rechtsongelijkheid tussen klanten van verzekeraars en banken. Bankklanten hebben bij een failliet van een bank de zekerheid van het depositogarantiestelsel van maximaal €100.000 per rekeninghouder. Klanten van verzekeraars hebben die beschermende buffer niet.

Wetsvoorstel maakt bail-in mogelijk
Veel EU-landen discussiëren nog over plannen voor het redden van wankelende verzekeraars. In 2008 moesten de Verenigde Staten en Europese overheden banken en verzekeraars redden van de ondergang (bail-out). In Nederland ging het onder meer om Fortis, Aegon en Nationale-Nederlanden. Overheden verstrekten de noodhulp met belastinggeld.
Door het wetsvoorstel wordt een ‘bail-in’ mogelijk. De financiële instelling wordt dan juist van binnenuit gered. Aandeel- en obligatiehouders worden verplicht aandelen bij te kopen of anders akkoord te gaan met een afwaardering van hun belang, omdat er andere aandeelhouders toetreden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.