nieuws

Aantal meldingen van datalekken zal verder toenemen

Branche 1330

In het eerste jaar waarin datalekken moeten worden gemeld, zijn 5500 meldingen gedaan. Dat meldde de Autoriteit Persoonsgegevens gisteren in het NOS journaal.

Aantal meldingen van datalekken zal verder toenemen

“Het gaat dan bijvoorbeeld om gevoelige poststukken die geopend terugkomen”, zegt een woordvoerder. “Of een klant die gegevens van iemand anders kan inzien, of een usb-stick die is kwijtgeraakt.”

Boetes
Sinds 1 januari moeten organisaties en bedrijven datalekken melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Gebeurt dat niet, dan kunnen bedrijven boetes krijgen. Dat kan ook als zij onzorgvuldig zijn geweest. Ruim honderd organisaties kregen een waarschuwing; er zijn nog geen boetes uitgedeeld.

Barry Schütte, manager Chubb Pro ICT denkt dat er méér gevallen van datalekken zijn dan de 5500 meldingen die de NOS noemt. “Maar dat bedrijven niet op de hoogte zijn van een datalek omdat het personeel er niets mee doet . Of dat men een lek gewoonweg niet meldt, bewust of onbewust.”

Dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld, verbaast hem niet. “Er zal een periode zijn dat de Autoriteit Persoonsgegevens er schappelijk mee om gaat. Je moet het wel heel bont hebben gemaakt, wil je een boete opgelegd krijgen. Als je kunt aantonen van goede wil te zijn, kom je eerder weg met een waarschuwing.”

Imagoschade
De meeste datalekken worden volgens de NOS gemeld in de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening en het openbaar bestuur.

“De oorspronkelijke verwachting van de Autoriteit was dat men zo’n 60.000 meldingen per jaar zou ontvangen”, zegt Jelmer Andela, senior underwriter Financial Institutions Chubb. Hij verwacht dan ook dat het aantal meldingen zeker zal toenemen.

“De focus ligt nu op een aantal sectoren, waarbij gesuggereerd wordt dat zij er het meest gevoelig voor zijn. Maar misschien zijn deze sectoren zich beter bewust van de gevolgen van een datalek dan andere sectoren. Het kan ook zomaar zijn dat andere organisaties een lek niet melden omdat de kans op imagoschade zo groot is.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.