nieuws

Verbond van Verzekeraars herkent toenemende rol verzekeraars op hypotheekmarkt

Branche 917

Het Verbond van Verzekeraars herkent de ontwikkelingen die De Nederlandsche Bank (DNB) schetst in het vandaag gepubliceerde rapportKredietmarkten in beweging’. Verzekeraars zijn de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen in de financiering van met name hypotheken.

Verbond van Verzekeraars herkent toenemende rol verzekeraars op hypotheekmarkt

Verzekeraars hebben begin 2013 in het position paper ‘Investeren in Nederland’ de ambitie neergelegd om meer te willen investeren in de Nederlandse economie; in zowel bedrijven als particuliere markten. Het Verbond in een reactie: “Hypotheekbeleggingen passen goed bij (met name) pensioen- en levensverzekeraars, gezien het langetermijnkarakter en het business model van deze verzekeraars. De lage rente zorgt ervoor dat beleggingen in hypotheken aantrekkelijker zijn dan beleggingen in staatsobligaties. Meer financiële aanbieders betekent ook meer concurrentie, wat uiteraard goed is voor klanten.”

Drempelverhogende kapitaaleisen
Verschillen in kapitaaleisen tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen zorgen er volgens het Verbond wel voor dat in sommige segmenten van de hypotheekmarkt de kapitaaleisen drempelverhogend werken. “In het segment hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie zijn verzekeraars actief met behoorlijke volumes, maar de kapitaaleisen voor deze hypotheken zijn voor verzekeraars vele malen hoger dan voor banken. Voor ons is dit een belangrijk punt bij de review van Solvency II, die in 2018 plaatsvindt.”

In de markt voor mkb-leningen en bedrijfsobligaties is de rol van pensioenfondsen en verzekeraars nog bescheiden, zo meldt het Verbond. “Verzekeraars hebben hier collectief (via Qredits en een gezamenlijk fonds met ABN Amro) en individueel wel stappen gezet, maar de impact van deze financiering is door kapitaaleisen, het ontbreken van een loket bij verzekeraars en relatief hoge kosten nog onvoldoende van de grond gekomen. Verzekeraars ondernemen verschillende initiatieven, zoals NLII, om deze uitdagingen aan te pakken. Door de overheid wordt bekeken of er een vorm van een investeringsbank mogelijk is.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.