nieuws

Kees van Dijkhuizen opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro

Branche 143

ABN Amro benoemt financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen tot opvolger van Gerrit Zalm als topman van de bank. Gedoodverfde interne kandidaten zoals Chris Vogelzang worden daarmee gepasseerd. Dijkhuizen lijkt vooral de keuze van de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de grootaandeelhouder van de bank.

Kees van Dijkhuizen opvolger van Gerrit Zalm bij ABN Amro

De benoeming van voormalig topambtenaar Van Dijkhuizen moet nu zorgen voor een betere relatie tussen het ministerie en de bank. In het kort: de raad van commissarissen wilde een bankier met internationale ervaring, die dus over de grenzen wil en kan kijken. Het ministerie wilde iemand met een maatschappelijke antenne en aantoonbare ervaring in het leiden van een grote onderneming.

De strijd tussen de twee partijen zorgde voor veel vertraging in het proces. De huidige topman Gerrit Zalm had namelijk zijn terugtreden bekendgemaakt zonder dat er een opvolger in beeld was.

Tussenpaus
Van Dijkhuizen is volgens velen neen tussenpaus. Hij is 60 jaar, heeft geen commerciële bankervaring, maar is wel een echte bestuurder. Hij is nooit eerder eerste man geweest. Als voormalig thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën heeft hij wel ervaring met de politiek. Voor ABN Amro was hij sinds 2005 financieel bestuurder en vice-voorzitter bij de Haagse bedrijvenbank NIBC. Hij stapte in 2013 over naar ABN Amro als opvolger van Jan van Rutte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.