nieuws

ASR tevreden met resultaat over eerste negen maanden

Branche 114

ASR heeft in de eerste negen maanden van 2016 een resultaat geboekt van € 442 mln, vrijwel even hoog als een jaar eerder. De premieomzet ging in het derde kwartaal bijna 10% omhoog naar € 851 mln, wat vooral te danken is aan overnames van kleinere levensverzekeraars. De schadetak was zeer winstgevend. Van elke euro premie was ASR 94% kwijt aan claims en interne kosten. Bij NN is dat 101%.

ASR laat weten dat de ontwikkeling van de kerncijfers de sterke operationele performance over de eerste negen maanden van 2016 bevestigt. De bruto geschreven premies zijn met 8,2% gestegen naar € 3.518 miljoen. In het segment Schade zijn de bruto geschreven premies licht hoger met 3,8%.

Hagelschade zorgt voor lager resultaat
Schade mag dan sterk presteren, het operationeel resultaat daalde over de periode tot en met 30 september 2016 naar € 99 miljoen (9M 2015: € 144 miljoen). Deze daling is grotendeels te wijten aan het effect van schadeclaims voor de hagel- en waterschade in de eerste helft van 2016.

De afname in het segment Schade met € 45 miljoen, wordt volgens ASR gecompenseerd door het segment Leven dat het operationeel resultaat zag stijgen tot € 400 miljoen.

Kostenontwikkeling op schema
Leven zag de operationele winst stijgen met 14,3% door de overnames die in 2015 zijn gedaan. De operationele lasten uit gewone bedrijfsactiviteiten, dat wil zeggen exclusief incidentele baten en lasten met betrekking tot niet-kernactiviteiten, zijn met 5,8% gestegen met name door de toevoeging van de kosten van de bedrijven die ASR heeft overgenomen. De kostenontwikkeling ligt op schema om de doelstelling voor de middellange termijn te halen, zegt bestuursvoorzitter Baeten van ASR.

Solvabiliteit
ASR heeft zijn solvabiliteit op een hoog niveau kunnen houden van 188%, slechts enkele punten onder het record van eind juni. Bij de halfjaarcijfers werd de solvabiliteit van veel verzekeraars geholpen door marktomstandigheden na het brexitreferendum. ASR heeft het minste last van het weglopen van dat effect.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.