nieuws

Verzekeraars minder kwijt aan rampen in 2013

Branche

De totale schade door rampen is vorig jaar uitgekomen op € 101 mld, zo heeft Swiss Re becijferd. Daarvan kwam € 33 mld voor rekening van verzekeraars. De grootste verzekerde schades deden zich voor in Europa: overstromingen en hagelstormen in met name Duitsland zorgden voor een kostenpost van meer dan € 15 mld, waarvan een kleine € 6 mld was gedekt door verzekeraars.

Verzekeraars minder kwijt aan rampen in 2013

Daarmee is 2013 voor de verzekeringsbranche een aanmerkelijk minder kostbaar rampenjaar geworden dan 2012: toen moesten zij met € 59 mld nog bijna het dubbele aan rampschadevergoedingen betalen. Bijna € 27 mld van de schade-uitkeringen had betrekking op natuurrampen.
Hoewel ook de financiële schade door rampen is teruggelopen (die bedroeg in 2012 nog € 142 mld), is het aantal dodelijke slachtoffers juist toegenomen: van 14.000 naar 26.000.

Azië kreeg het door twee stormen het zwaarst voor de kiezen: de orkanen Haiyan (€ 9 mld) en Fitow (€ 7,5 mld) veroorzaakten de grootste geldelijke verliezen. Daarvan was maar een klein deel (rond de 10%) verzekerd. De meeste verzekeringspenningen (€ 3 mld) werden betaald naar aanleiding van overstromingen in het voorjaar in Duitsland, Tsjechië, Polen en Hongarije.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.