nieuws

‘Levensverzekeringen Indiëgangers nooit uitgekeerd’

Branche

Levensverzekeringen van de 380.000 Nederlanders die in de jaren ’50 en ’60 uit Indonesië vluchtten, zijn nooit uitgekeerd. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het boek ‘Opgevangen in Andijvielucht’ van journaliste Griselda Molemans.

‘Levensverzekeringen Indiëgangers nooit uitgekeerd’

Een substantieel gedeelte van de levensverzekeringen en banktegoeden, die na de inval van Japan werden verplaatst naar New York, is nooit uitgekeerd aan de gevluchte Nederlanders. Dit gebeurde niet omdat de eigenaren geen bewijs van de verzekering konden laten zien. Hun polisbladen, alsmede banktegoeden, waren tijdens de Japanse bezetting verloren gegaan.

Molemans beweert dat de bewijzen opgeslagen liggen in de kluizen van de Federal Reserve in New York, maar dit wordt ontkend door het Verbond van Verzekeraars. Ook de Nederlandse overheid zou een schuld hebben bij de vluchtelingen. Hier gaat het onder meer om niet uitbetaalde salarissen van KNIL-militairen, compensatie voor krijgsgevangenen en de schuld die de overheid de vluchtelingen oplegde voor opvang en levensonderhoud.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.