nieuws

‘Verbeterde moraal kan 100 miljoen euro opleveren’

Branche

Een verbeterde moraal kan de financiële sector in Nederland €100 mln. per jaar opleveren. Dat stellen oud-bankier en bedenker van de bankierseed Hans Ludo van Mierlo en Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) in een opiniestuk in De Stentor.

Volgens Van Mierlo en Van Hijum zal de bijdrage aan de toezichtskosten voor de financiële wereld volgend jaar vertienvoudigd zijn ten opzichte van het begin van deze eeuw. Toen betaalde de sector €20 mln. van de in totaal €66 mln. aan toezichtskosten. Volgend jaar bedragen die kosten €200 mln. die de sector geheel voor zijn rekening moet nemen.

 

Persoonlijke drijfveren
De gestegen kosten zijn volgens Van Mierlo en Van Hijum een gevolg van het toegenomen aantal regels en wetgevingen. Maar dat is in hun beleving niet de oplossing. “Een andere financiële sector re­gel je niet met wetten alleen. Daar­voor moet je ook vat zien te krijgen op de persoonlijke drijfveren van de mensen die actief zijn in de sector”, schrijft het duo.

Van Hijum en Van Mierlo denken dat de financiële dienstverleners zelf kunnen zorgen voor een kostenvermindering door een verandering van moraal. “Meer aandacht voor een gezonde financiële moraal zullen de financiële ondernemingen op termijn naar onze schatting alleen al in Nederland elk jaar 100 miljoen euro kunnen opleveren. Onnodig knellende en doorge­schoten regelgeving kan dan namelijk versoepeld worden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.