nieuws

DNB: verzekeraars soms illegaal als bank actief

Branche

Verzekeraars zijn regelmatig actief als bank en overtreden daarmee de Wft. Dat constateert toezichthouder DNB. "De gevolgen van een overtreding kunnen groot zijn. Verzekeraars riskeren een hoge boete en het product dat in strijd is met het verbod moet worden aangepast."

DNB: verzekeraars soms illegaal als bank actief

De overtreding betreft het aantrekken van opvorderbare gelden. Daarvoor is een bankvergunning nodig. Opvorderbare gelden zijn bedragen die ontvangen zijn, maar op een bepaald moment moeten worden terugbetaald. Daarbij is vooraf duidelijk welk bedrag moet worden terugbetaald. Bekende voorbeelden daarvan zijn spaargelden en deposito’s. "Verzekeraars kunnen producten ontwerpen waarmee dit verbod wordt overtreden. Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringsproducten waarbij tijdens de looptijd een deel van de ingelegde gelden is terug te vorderen. Zo’n verzekering heeft dan ook kenmerken van een bancair product", aldus DNB. "Het is de verantwoordelijkheid van een verzekeraar om te onderzoeken of een product in strijd is met artikel 3:5, eerste lid, Wft." Bij overtreding kan een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete volgen.
 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.