nieuws

Beter resultaat Aegon Nederland ondanks verlies in Schade

Branche

Aegon Nederland heeft vorig jaar de brutopremieomzet met 5% zien afnemen tot € 3.699 (3.881) mln. Tegenover hogere premies in het schadebedrijf stond een omzetdaling van 7% in Leven. Desondanks beleefde het concern een sterk laatste kwartaal op pensioengebied dankzij het sluiten van een aantal grote contracten. Het onderliggend resultaat van het Nederlandse bedrijf is in 2012 verbeterd tot € 315 (298) mln, ondanks rode cijfers bij het schadebedrijf.

Beter resultaat Aegon Nederland ondanks verlies in Schade

De premieomzet uit levensverzekeringen is in ons land gedaald tot € 3.004 (3.213) mln. Het laatste kwartaalzorgde dankzij de pensioencontracten voor een omzetstijging tot € 417 (379) mln. De gestandaardiseerde productie (nieuwe periodieke premies plus 1/10 van de koopsommen) kwam vorig jaar in het collectieve bedrijf uit op € 200 (173) mln, al is het onderliggend resultaat uit pensioenverzekeringen teruggelopen tot € 66 (98) mln.
In het individuele levenbedrijf is het beeld omgekeerd: de verkoopcijfers zijn op jaarbasis gekelderd naar € 46 (81) mln, terwijl het onderliggend resultaat is verbeterd tot € 262 (185) mln. Ook in de spaarmarkt zijn de inkomsten na een sterk eerste kwartaal teruggelopen; in het vierde kwartaal is de (bank)spaarinleg gehalveerd tot € 282 (560) mln. Op jaarbasis zijn de inkomsten uit spaaractiviteiten met een kwart afgenomen tot € 1.484 (1.968) mln.
De verkoop van schade- en inkomensverzekeringen is bij Aegon in het laatste kwartaal stabiel gebleven op € 13 mln, maar over heel 2012 noteert het concern in ons land een productiedaling: € 51 (54) mln. Dat komt vooral doordat er minder inkomensverzekeringen zijn verkocht. Zowel de claim- als de kostenratio lag vorig jaar op een hoger niveau dan in 2011. De combined ratio (kosten en uitkeringen gedeeld door premie) bedroeg eind vorig jaar 107%. Het onderliggend resultaat is over 2012 dan ook uitgekomen op € -29 (+6) mln.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.