nieuws

Zorgverzekeraars leggen toe op zorgpolis

Archief 3787

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar gemiddeld per maand bijna een tientje per klant toegelegd op de basispolis. Dit blijkt uit bestudering van de jaarverslagen van de vier grootste zorgverzekeraars door NRC Handelsblad. Alleen door meevallers in beleggingen en incidentele baten schrijven de zorgverzekeraars nog zwarte cijfers.

De vier zorgverzekeraars waarvan de cijfers zijn onderzocht, Menzis, VGZ, Achmea en CZ, zijn samen goed voor ongeveer 90% van de markt. Ze verloren in 2015 samen 1,8 miljard euro door polissen tegen te lage premies aan te bieden, bijna 5% van de cumulatieve omzet.
Volgens NRC kiezen verzekeraars er bewust voor om hun polissen te ‘subsidiëren’ omdat ze meer vermogen aanhouden aanhouden dan toezichthouder DNB eist. Hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut: „Er bestaat maatschappelijke druk dat ze niet te veel winst maken of te rijk worden. Daarnaast is de markt transparant: ieder jaar stapt circa 7 procent van de verzekerden over. Dat gaat toch om 1,5 miljoen mensen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.