nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen verder omlaag

Archief

Volgens de pensioenthermometer van Aon Hewitt is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen vorige maand verder afgegleden: eind februari bedroeg de dekking nog 94%, tegen 97% een maand eerder. De oorzaken: aanhoudende verliezen op aandelen en onroerend goed en de verder dalende rente.

Dekkingsgraad pensioenfondsen verder omlaag

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 102%. Die is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en is maatstaf voor kortingen of indexatie. “Door de verdere daling van de beleidsdekkingsgraad is er sprake van een dekkingstekort. Daarmee worden pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario”, aldus Aon Hewitt. Bij een beleidsdekkingsgraad onder de 104,3% is sprake van een dekkingstekort. “Door de gedaalde actuele dekkingsgraad zal de beleidsdekkingsgraad op termijn waarschijnlijk verder dalen. Als de omstandigheden ongewijzigd blijven en de dekkingsgraad eind 2016 op het huidige niveau staat, dan is het onvermijdelijk dat een aantal fondsen moet korten”, aldus Frank Driessen. Hij is chief commercial officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.

Doordat de langetermijnrente onder invloed van dalende olieprijzen en angst voor achterblijvende groei in China is gedaald, zijn de verplichtingen per saldo met 4,5% stegen. Obligaties noteerden volgens Aon Hewitt 5,4% winst, terwijl aandelen wereldwijd ruim 1% verloren. De vastgoedportefeuille is met ongeveer 6% gedaald. “De waarde van de totale beleggingsportefeuille steeg in februari met ongeveer 1,9%.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.