nieuws

Forse kritiek VEH op winstmarges hypotheken

Archief

Huiseigenaren betalen ondanks de dalende rente nog altijd vele honderden euro’s te veel aan hypotheekrente. Banken geven minder dan de helft van de rentedaling door aan de consument, constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH). De winsten die banken maken op hypotheken zijn daardoor historisch hoog.

Forse kritiek VEH op winstmarges hypotheken

De Vereniging Eigen Huis roept de overheid op om hard in te grijpen. Hoewel de financieringskosten voor banken gedaald zijn, berekenen banken de rentedaling maar gedeeltelijk door aan de consument. De banken steken op die manier onterecht geld in eigen zak, meent VEH.
Banken wuiven de kritiek weg. De rentetarieven zijn jarenlang te laag geweest, zeggen woordvoerders. Banken zeggen verder meer kosten te maken voor het aantrekken van geld. Ook hebben ze vaker met stroppen te maken omdat huiseigenaren hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
Hoogleraar economie Dolf van de Brink zegt begrip te hebben voor de uitleg van de banken. „Maar ik ben het ook met Eigen Huis eens dat dit een ongezonde ontwikkeling is voor de toch al kwijnende huizenmarkt.”
(Telegraaf, pag. 1)
 
Lees ook:
VEH: banken rekenen slechts helft lagere rente door aan consument
(Volkskrant, website)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.