nieuws

Beurskoersen helpen dekkingsgraad omhoog

Archief

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen naar 97%. Eind juni bedroeg deze nog 94%. De positieve rendementen op aandelen bij een betrekkelijk stabiele lange rente zorgden voor de stijging. Dat meldt DNB.

Beurskoersen helpen dekkingsgraad omhoog

De belangrijkste aandelenkoersen zijn tussen eind juni en eind augustus gestegen. De MSCI-world index nam met 3% toe, terwijl de AEX met 7,1% steeg. De positieve rendementen op de aandelenportefeuilles hebben een positief effect op de beschikbare middelen van pensioenfondsen. Ook de vastrentende waarden droegen positief bij aan de beschikbare middelen door een lichte daling van de korte rentes.
De gemiddelde lange rente is tussen juni en augustus betrekkelijk stabiel gebleven. Zo is de 30-jaarsrente in deze periode licht gedaald van 2,27% naar 2,24%. In beginsel zorgt een lagere rente ervoor dat pensioenfondsen meer geld moeten reserveren voor toekomstige uitkeringen. Omdat deze mutaties in de rente zo beperkt waren, was het effect op de verplichtingen echter verwaarloosbaar. In totaal resulteerde dit in een stijging van de dekkingsgraad.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.