nieuws

Zieke oproepkracht heeft recht op loon

Archief

De kantonrechter in Heerenveen heeft onlangs de eis van een zieke oproepkracht tot doorbetaling van zijn loon gedeeltelijk toegewezen. De oproepkracht werd ziek tijdens de uitvoering van een klus. De werkgever redeneerde dat hij dan geen recht heeft op loon.

Zieke oproepkracht heeft recht op loon

De man was als stratenmaker in dienst onder een ‘arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met uitgestelde prestatieplicht'. De werkgever verbond zich om hem werk aan te bieden als dat voorhanden was. De werknemer verbond zich om dat werk zo mogelijk uit te voeren. Was er geen werk voor hem, dan had hij ook geen recht op loon. De rechter (LJN: BX2834) vindt echter dat de werknemer recht heeft op doorbetaling van loon als hij zou hebben gewerkt wanneer hij niet ziek was geworden. Dat geldt dan echter ook alleen voor de duur van de klus waaraan hij was begonnen vóór hij ziek werd. Hij werd ziek op 4 mei en de bewuste klus was afgelopen op 22 mei. Dus moet worden bepaald hoeveel uren hij zou hebben gemaakt zonder zijn ziekte (96 uur). Hij heeft recht op 70 procent van het corresponderende loon.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.