nieuws

WOZ-waarde woningen blijft dalen

Archief

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen bedroeg op 1 januari van dit jaar € 232.000, een daling van ruim 2% ten opzichte van begin 2011, zo heeft het CBS bekendgemaakt. De gemiddelde woningwaarde is nu weer terug op het niveau van 2008, kort voor het uitbreken van de financieel-economische crisis.

WOZ-waarde woningen blijft dalen

In 96% van de gemeenten is de gemiddelde woningwaarde vorig jaar gedaald, zo blijkt uit de CBS-cijfers. In de Gelderse gemeente Montferland was de daling het sterkst: 9%. Slechts bij 2% van de gemeenten was er sprake van een stijging.
De gemiddelde WOZ-waarde is met € 276.000 het hoogst in de provincie Utrecht. In Groningen ligt de woningwaarde fors lager: € 175.000. De gemeente die het laagste scoort is Heerlen, waar een huizenbezitter onroerendezaakbelasting betaalt over gemiddeld  € 133.000. Inwoners van Bloemendaal (€ 630.000), Blaricum (€ 604.000) en Laren (€ 602.000) zijn gemiddeld het duurst uit.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft haar Handleiding vergoeding proceskosten WOZ-zaken per 1 juli aangepast. Zo zijn er arresten van de Hoge Raad over de wegingsfactor en het uurtarief van de taxateur toegevoegd. Het uurbedrag voor taxatiekosten is aangepast naar € 50 (incl. btw) voor woningen en € 65 voor niet-woningen. Het maximumbedrag mag alleen worden berekend bij zeer complexe taxaties.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.