nieuws

Rentes lenen en sparen gestaag gedaald

Archief

Consumenten en bedrijven die geld willen lenen, zijn een stuk goedkoper uit dan een half jaar geleden. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat met name de rente op hypotheken met een korte rentevaste periode en rente op bedrijfskredieten aanmerkelijk is gedaald. Daar staat tegenover dat de banken ook hun rentevergoedingen voor spaargeld hebben verlaagd.

Rentes lenen en sparen gestaag gedaald

Huishoudens die in mei een nieuwe hypotheek afsloten, deden dat gemiddeld tegen 4,33% rente, waar begin dit jaar nog 4,54% betaald moest worden. De daling deed zich vooral voor bij hypotheken met een rentevasteperiode tot 5 jaar. Inmiddels zijn kopers met een kortlopende hypotheek gemiddeld 1,30% goedkoper uit mensen met een hypotheek die langer dan 10 jaar loopt.
Bedrijven betaalden in mei voor een financiering gemiddeld 2,25% rente. Vooral de leningen van meer dan € 1 mln werden fors goedkoper. Hier lag het tarief gemiddeld op iets minder dan 2,0%, eind 2011 bedroeg dit 2,85%.
Ook de vergoeding op spaargeld is voor het eerst sinds anderhalf jaar licht teruggelopen. In mei ontvingen huishoudens op eenvoudig opneembaar spaargeld gemiddeld 2,35% rente, 0.05% minder dan twee maanden eerder. De rentevergoedingen op spaartegoed zijn sterk naar elkaar toegegroeid, omdat vooral de kleinere banken hun rente relatief snel hebben laten dalen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.