nieuws

‘Notaris dupeert verkoper bij executieveiling’

Archief

Huiseigenaren die hun woning gedwongen moeten verkopen, zijn de dupe van hoge notaris- en veilingrekeningen, concludeert Vereniging Eigen Huis na onderzoek. "Omdat kopers deze kosten verdisconteren in de biedprijzen, is het resultaat een hogere restschuld voor de verkoper."

De vereniging pleit daarom voor overheidstoezicht op de notaristarieven bij gedwongen woningverkopen. Volgens Eigen Huis worden de totale veilingkosten bij iedere woning opnieuw volledig in rekening gebracht. "Als er tijdens een executieveiling bijvoorbeeld twintig woningen worden geveild, berekent de notaris per woning de volledige zaalhuur, de kosten voor de dagbladadvertentie en de veilingmeester." De notaristarieven lopen op tot ruim € 6.000. "In alle gevallen is het onduidelijk hoeveel werk de notaris heeft verricht en wat daarvoor een redelijk tarief is."
Averechts
Nadeel is dat een koper bij een executieveiling vastzit aan de veilingnotaris, die zelf zijn tarief mag bepalen. "Vereniging Eigen Huis heeft zich altijd sterk gemaakt voor vrije tarieven, juist om concurrentie in de markt te stimuleren. Executieveilingen zijn echter het domein van een beperkt aantal notarissen. Van concurrentie is geen of nauwelijks sprake. De vrije tarieven lijken hier averechts uit te werken."

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.